Petak, 19. travnja 2024.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: „Shoosterova reklama je seksistička, diskriminirajuća i protuzakonita!“

Zagreb, 11. rujna 2014.

Predmet: Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: Shoosterova reklama je seksistička, diskriminirajuća i protuzakonita!

U vezi sporne Shoosterove reklame i plakata koji su objavljeni diljem Hrvatske, a na koji je Vigilare reagirao i pokrenuo kampanju pisanih prosvjeda prema Shoosteru, oglasila se i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Poruka Pravobraniteljice je jasna: reklama je seksistička i diskriminirajuća, provokacija ima svoje granice, i muškarac i žena su objektivizirani i diskriminirani, a kazna za kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova je moguća i do milijun kuna!

(cijelo priopćenje Pravobraniteljice nalazi se ovdje: http://www.prs.hr/index.php/priopcenja-prs/1373-izjava-pravobrantieljice-za-ravnopravnost-spolova-visnje-ljubicic-povodom-upita-t-portal-a-za-komentar-reklame-shooster-a).

Sa slučajem se ide prema sudskom epilogu! Prijavu je zaprimila i HURA (Hrvatsko udruženje agencija za tržišno komuniciranje), a još se čeka odgovor Pravobraniteljice za djecu.

O slučaju će biti obaviještene i ostale tvrtke čije se marke prodaju u Shooster trgovinama u Hrvatskoj, bez obzira nalaze li se njihova predstavništva u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Podsjetimo, nakon poduzete akcije prema, direktor Shoosterova marketinga Marko Domić u razgovoru s predstavnicima udruge Vigilare pohvalio se i naglasio da su oni “čak prekrili rupe na seks-lutki kada su pravili reklamu…” (!) i da je “to (lutke) vrlo privlačno mladima” (!?). Da nije postojala spremnost za dijalogom, govori i to da je odbio razgovor s predsjednikom Vigilare Vicom Johnom Batarelom koji mu je nuđen više puta, te mu je poslan i njegov broj kako bi ga kontaktirao. Vrhunac svega vjerojatno je i njegova izjava da ovom reklamom na kojoj je prikazano zajedništvo muškarca i lutke za seks, “podržavaju, štoviše, potiču zajednicu muškarca i žene”. Shooster je zaprimio nešto više od tisuću pisanih protesta osoba koje više ne će biti njihovi kupci, a njihov broj i dalje raste.

S poštovanjem

Vigilare

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...