Četvrtak, 25. travnja 2024.

Dolazi li kraj COVID ludila?

Hrvatska i svekolika politička i sekundirajuća medijska javnost pred koji nas je mjesec složno uvjeravala kako COVID-potvrde nisu akt diskriminacije i segregacije, nego najdjelotvorniji instrument sprječavanja širenja zaraze.

Kritički glasovi bili su tada proglašavani ekstremistima i antivakserima.

Od početka je, budući da se i cijepljeni mogu zaraziti i širiti zarazu, bilo jasno – barem ljudima zdravog razuma – kako COVID-potvrde cijepljenima omogućavaju legalno širenje zaraze.

Nema sumnje kako je ta činjenica pridonijela eksploziji zaraženih, o čemu je govorio i dio epidemioloških stručnjaka.

Nekoliko mjeseci kasnije besmislenost COVID-potvrda postaje gotovo pa opće mjesto. Dio medija koji je zelotski agitirao za njihovo uvođenje sada ih naziva kontroverznom mjerom. Licemjerje i nedosljednost ponovno dolaze na vidjelo.

Jučer smo doznali kako je savezna država New York ukinula obvezu nošenja maske u zatvorenom prostoru. Danska i Švedska ukidaju gotovo sve mjere.

Francuska, u kojoj je uvedena djelomična obveza cijepljenja, razmišlja o ukidanju potvrda krajem ožujka ili početkom travnja, a Poljska bi COVID-potvrde mogla ukinuti u ožujku.

U medijima se, još uvijek sramežljivo, pojavljuju i kritike nošenja maski. Dugotrajno nošenje maski, čuje se, moglo bi smanjiti imunitet ljudi.

Visoka inflacija, poremećaji u lancima opskrbe i ostale negativne posljedice lockdowna dovele su i tu mjeru na udar kritike u posljednje vrijeme.

Propituje se je li lockdown – koji je de facto repliciran iz kineskoga autoritarnog modela – bio nužan.

U idućim tjednima svjedočit ćemo mnogim promjenama kaputa i izljevima naknadne pameti. Brojni tvrdo-koronaši transformiraju svoja mišljenja brzinom kojom se Gregor Samsa pretvorio u kukca.

Nadamo se da COVID ludilu dolazi kraj, no znači li to da uskoro u medijima nastupaju dežurni klimatski katastrofičari i pseudo-ekološki udarnici?

Hoće li religiju COVID-a uskoro zamijeniti zelena religija?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...