Četvrtak, 25. travnja 2024.

Hoće li majmunske boginje preimenovati u sodomitsko-muškoložačke boginje?

Ako je vjerovati pisanju index.hr gdje oni navode da je “SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA (WHO) priopćila je da će preimenovati virus majmunskih boginja kako bi se izbjegla diskriminacija i stigmatizacija.” onda je to vijest koja nas stvarno veseli.

Naime, nije u redu da se ovoj bolesti pridaju bilo kakve konotacije koje bi dovodile do diskriminacije ili stigmatizacije nedužnih majmuna.

Tako index.hr dalje navodi da je do ove odluke “došlo nakon što su znanstvenici pozvali na hitnu promjenu imena koje su opisali kao netočno, diskriminirajuće i stigmatizirajuće.”.

I ponovno se slažemo jer nije u redu nedužne majmune lažno optuživati, diskriminirati i stigmatizirati za nešto za što uopće nisu krivi.

S obzirom da je nedavno profesorica Alemka Markotić izjavila kako su za “pojavu nekakve epidemije u Europi” odgovorni, ne majmuni, nego “uglavnom muškarci koji su imali odnose s muškarcima” stvarno bi bilo u redu da se majmunske boginje preimenuju u nešto što ukazuje na stvarne širitelje te zaraze.

Zbog svega toga, kako bi se izbjeglo bilo kakvo “netočno, diskriminirajuće i stigmatizirajuće” ime prema nedužnim majmunima, očekujemo da Svjetska zdravstvena organizacija uskoro “majmunske boginje” preimenuje u, recimo, “sodomitsko-muškoložničke” ili makar “ponosne boginje”.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...