Četvrtak, 18. travnja 2024.

Nenad Bakić u šest točaka objasnio što je Faktograf?!

Vjerojatno ste već čuli za Faktograf, ali ste se često pitali što je to i koja mu je svrha. Jučer je Nenad Bakić, poznati hrvatski matematičar i poduzetnik objavio na svom Facebooku zanimljiv status:

“ŠTO JE FAKTOGRAF

1. Glavni biznis bogatog i moćnog Faktografa je cenzura.

2. Kako bi provodili cenzuru na najvažnijoj medijskoj platformi u RH Facebooku, i time narušavali građanima Ustavom zajamčenu slobodu izražavanja, proizvode pamflete – koje lažno nazivaju ‘novinarstvo’ – koje proglašavaju ‘istinom’ (primjerice ‘Necijepljena djeca će popuniti odjele intenzivne’) pa ono što samo izražava sumnju u taj zaključak proglašavaju neistinom.

3. Pri tome često notorno lažu, recimo neku istinitu tvrdnju na datum X retroaktivno proglašavaju lažnom jer više nije vrijedila na datum Y.

4. Pri tome su izrazito opredijeljeni, često esktremistički, a ne objektivni, što se lako vidi po tome što o nekoj temi cenzuriraju, a što ne cenzuriraju. U svom radu se često služe klevetama kao mjerilom istine.

5. Autori su im potpuno nekvalificirani. Primjerice, glavni cenzor za epidemiologiju im je SSS i propali student kroatistike (!). Štoviše, tvrde da NE angažiraju stručnjake za tu cenzuru, nego da baš sami pišu prosudbe što je istina u znanosti, a što ne. Zar nije čudno da ne angažiraju stručnjake iako imaju ogroman proračun, a upravo to je način rada fact-checkera u svijetu? Nisam ni ja puno bolji, samo Mr. Sci. Math. i CFA, ali zato ne cenzuriram druge nego (samo) iznosim svoje argumente.

6. Kritika bogatog i moćnog Faktografa i traženje zaštite od strane pravnog sustava za njihove klevete stoga ni u kom slučaju nije ‘napad na novinare’, nego upravo suprotno, zaštita novinarske struke koju ponižavaju i zloupotrebljavaju. Borba protiv Faktografa je borba ZA slobodu govora, a ne borba protiv ugrožene slobode govora novinara. Da nije bilo društvenih mreža i građanskog novinarstva, zadnjih godina bismo završili u svijetu u totalitarnom društvu.”

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...