Utorak, 23. travnja 2024.

Pogledali smo video u kojem hrvatski umjetnik elegantnim potezima kulturno lomi ćirilični natpis kojim se htjelo isprovocirati Hrvate

“Procurio video pomračenja uma u Omišu, mladić razbijao ploču: ‘Držite je na drugoj strani Drine‘”, vrišti naslov u Jutarnjem, a vi se vjerojatno pitate kome se to pomračio um čim vas to pita Jutarnji poznat po svojoj silnoj ljubavi prema Hrvatima i Hrvatskoj?! No kada pogledate video postane vam sve jasno.

Tako se u videu jasno vidi nekakav čovjek koji sjedi i traži od svog suradnika da otkrije nekakvu ploču s nekakvim natpisom te kao i svaki provokator čeka ne će li netko reagirati na tu njegovu provokaciju.

Zašto provokaciju? Pa, taj provokator je na toj ploči, u hrvatskom gradu Omišu napisao: “”Kad se Srbin i Hrvat slože, i olovo plivat može” što je izazvalo negodovanje okupljenih ljudi.

Za one koji ne znaju, Hrvatska je prošla kroz teški rat i agresiju te se nadljudskim naporima uspjela obraniti od velikosrpske politike i projekta Velike Srbije.

I što se događa 2022. godine? U Omišu, hrvatskom Omišu, neki provokator krene kopati po hrvatskim ranama i pljuje na sve one koje su fašisti u četničkim odorama poklali, silovali, ubili, prognali…?!

Kako bi pojačao svoje ruganje, taj provokator je natpis napisao prvo na ćirilici, a onda i na latinici. To na latinici je napisano, kako će se poslije ispostaviti, isključivo zbog toga što sve one Hrvate koji ne znaju ćirilicu ovaj provokator smatra nepismenima.

S obzirom da, očito, u blizini nije bilo policije da privede tog širitelja “bratstva i jedinstva” građani su krenuli sve glasnije prosvjedovati. Naime, Hrvati jako dobro znaju da svako širenje “bratstva i jedinstva” neminovno vodi u širenje velikosrpskog projekta pa nije trebalo dugo čekati da netko dobaci: “Probaj ostaviti tu ploču pet minuta…”.

Na te riječi provokator užasnuto odgovara: “Omladina ne zna čitati ćirilicu”, ne shvaćajući da omladina, iako možda ne zna čitati ćirilicu, jako dobro zna što ta ćirilica znači – širenje šovinističke velikosrpske ideje u kojoj se negiraju Hrvati kao narod.

“Je li znaš ti da bi to moglo zaplivat…”, dobacuju građani, a provokator odgovara: “Ajde baci!” računajući da je koalicijska “vlast” toliko ojačala da se može nesputano rugati svim žrtvama koje su Hrvati podnijeli.

I točno u trenutku kada bi netko možda pomislio kako velikosrpska politika, koja nikada nije odustala od svojih bolesnih pretenzija, može nesputano divljati po Hrvatskoj, ustaje se široj javnosti nepoznati umjetnik i izvodi svoj umjetnički performans.

Tako se taj umjetnik približava tom velikosrpskom provokatoru riječima: “Evo, ja ću je bacit.” te graciozno uzima tu ploču i elegantnim potezima desne noge lomi tu sramnu ploču kojom se provokator pokušao narugati Hrvatima.

“Samo zbog ćirilice…” govori umjetnik dok uzima tu ploču, a provokator dobacuje: “Ja volim da ti to baciš.”.

Na te njegove riječi naš hrvatski umjetnik potezima koji zaslužuju čistu desetku kida u komade to smeće od ploče.

Tog trenutka gledatelju staje dah jer se javlja bojazan da bi omiški umjetnik mogao to smeće baciti u more, ali ovaj naš umjetnik, kao i svaka umjetnička čista duša, jako pazi na ekologiju te to smeće pažljivo stavlja u koš za smeće i provokatoru dobacuje: “Stavi to u Beograd”.

I tu dolazimo do vrhunca ovog nevjerojatnog umjetničkog nastupa ovog mladog umjetnika. Tu je ključ svega – nosi to u Beograd! Oni su ti koji su napali Hrvate, oni su ti koji imaju pretenzije na hrvatski državni teritorij, oni su ti koji negiraju Hrvatima postojanje…

Teško je sakriti oduševljenje nad činjenicom da Omiš ima tako talentirane umjetnike i vjerujemo dok je ovakve mladeži da Hrvatska ima budućnost. Tako se to radi, na nasilje i provokaciju uzvratiti čistom umjetnošću.

“Ćirilicu držite na drugoj strani Drine”, govori potom umjetnik, očito, suradniku provokatora koji ne razumije hrvatsku umjetnost. Kao i svaki antitalent za umjetnost, taj suradnik odgovara: “Ti nemaš pojma.”.

Jednom umjetniku takvog talenta reći da nema pojma, može samo… netko čije srce pati što Hrvatska postoji, zar ne?

I tu se sada pokazuje veličina hrvatske umjetnosti. Naime, naš hrvatski umjetnik razumije da ovi koji veličaju ćirilicu nisu baš nešto poznati kao osobe koje razumiju umjetnost pa tako i ne reagira na tog suradnika provokatora.

“Ti si baš budala!”, vidno je uzrujan suradnik jer mu je propala provokacija hrvatske javnosti, a na koju je tako kulturno, stručno i na vrlo pristojan način odgovorio naš mladi hrvatski umjetnik.

“Ne interesira me. Nama ste ovo došli postavljat? Što to ne postavite u Beograd?”, mirno odgovara naš hrvatski umjetnik na kritike njegove predstave.

Sada se javlja i provokator koji našem umjetniku govori: “Dobro je da znaš čitati ćirilicu jer to znači da nisi nepismen” te na taj način aludira da je pismen samo onaj koji zna čitati ćirilicu i na taj način nastavlja s uvredama na račun Hrvata?!

Samo, ne zna taj provokator da je naletio na izuzetan talent pa mu naš umjetnik odgovara: “Slušaj, imam prijatelje i Srbe i nitko nikoga ne provocira. I sad vi dođete ovdje i radite ta… jeste vi bolesni?”

I nama odjednom jasno zašto je Jutarnji stavio naslov: “Procurio video pomračenja uma u Omišu…” jer samo osoba pomračena uma može Hrvate, u Hrvatskoj, na njihovoj zemlji – tako očito provocirati.

Za našeg hrvatskog umjetnika sve pohvale, tako se to radi. Kulturno, pristojno i sa visoko moralnom poukom, a provokatora i onih koji ne razumiju hrvatsku umjetnost će uvijek biti.

Cijeli video u kojem se jasno vidi nevjerojatan bezobrazluk i beskrupulozna provokacija hrvatske javnosti te divnu umjetničku predstavu našeg mladog hrvatskog umjetnika možete pogledati dolje:

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...