Utorak, 16. travnja 2024.

Što je čudno u interaktivnoj karti koju promovira Jutarnji list?

Čuvaj se Jutarnjeg i kad ti donosi zanimljivu vijest. Tako bi se otprilike moglo parafrazirati ono čuveno “Čuvaj se Danajaca i kad darove nose.”. Naime, Jutarnji donosi članak o interaktivnoj karti svijeta na kojoj se nalaze rodna mjesta najznačajnijih osoba pojedine regije ili grada te njihov značaj u odnosu na cjelinu. Pri svemu tome se Jutarnji, kako se čini, poziva na članak Daily Maila.

Na prvi pogled sve skupa djeluje jako zanimljivo i vjerojatno će mnogi krenuti radoznalo istraživati koje su to najistaknutije osobe diljem svijeta, ali postoji mala sumnja u dobre namjere samih autora…

Čudni algoritam kojim se određuje značaj pojedine osobe

Iako se u članku Daily Maila navodi kako je to sve jako “znanstveno” te kako se temelji na nekoj “studiji” prema kojoj su “istraživači sa Sveučilišta u Parizu” odlučili izračunati nečiju znamenitost na temelju informacija iz Wikipedije i Wikidata, teško se oteti dojmu da sami algoritam nije čudno postavljen te da ne bi trebalo olako vjerovati svemu što nam karta predstavlja kao svoju istinu.

Karta je vrlo interaktivna te ju je moguće povećavati i smanjivati. Na taj način moguće je vidjeti koja je osoba više značajna ne samo u odnosu na područje koje promatrate, nego i u odnosu na druge. Ono što je važno spomenuti je da karta predstavlja samo jednu najznačajniju osobu u pojedinom gradu ili području koje promatrate. Što je prikaz karte općenitiji to se manje imena prikazuje i ostaju samo imena osoba čiji značaj nadmašuje značaj ostalih. Vjerujemo kako će mnogima biti zanimljivo zaviriti koja je to najznačajnija osoba iz njihovog rodnog grada i na taj način se zabaviti, ali…

Primjedbe i sumnje

Ako vjerujete u Isusa Krista, mogla bi vam zasmetati činjenica da su autori te “karte” Isusa Krista i Njegov značaj za cijeli svijet ne samo u potpunosti zanemarili, nego Ga čak i izostavili u usporedbi s drugim “značajnim” ljudima?!

Čisto da nabrojimo samo neke ljude, a koji su prema autorima tog “znanstvenog istraživanja”, imali veći značaj od Isusa Krista: Leonardo da Vinci, Joseph Stalin, Vladimir Lenin, 14. Dalai Lama, Mahatma Gandhi, Freddie Mercury, Nelson Mandela, Che Guevara… Nećete vjerovati, ali čak i pjevačica Rihanna ili bivši glavni tajnik UN-a, Kofi Annan, za autore te karte imaju veći značaj od Isusa Krista?!

Teško se oteti dojmu da bi na takvoj karti, koja prikazuje tko je najznačajnija osoba u odnosu na cijeli svijet, trebalo i moralo biti samo jedno ime – Isus Krist!

Ponavljamo, ovdje imamo situaciju, ne samo da su Isusa Krista izjednačili s drugim “značajnim” osobama nego su Ga u potpunosti izbacili!

Kako netko ne bi pomislio da nema Imena nad svakim imenom, ime Isus se ipak pojavi kada malo povećate “kartu”.

Zašto se ime Isus pojavljuje tek tada? Pa, zato što se tada i pojavljuju oni koji imaju nešto manji značaj za cijeli svijet od prethodno navedenih. Ipak su “stručni” autori koristili “studiju” kojom se određuje značaj pojedine osobe i zašto bi vi sada zanovijetali kako se nitko ne može i ne smije mjeriti s Isusom?!

Da se ne bi poradovali i rekli: “Daj šta daš.”, pored imena Isus se tada po značaju pojavljuju i Christiano Ronaldo i Haile Selassie, a također i Idi Amin, poznat po svome “humanitarnom djelovanju” pogotovo prema kršćanima.

Da ne bi netko pomislio da imamo nešto protiv, recimo, Ronalda, ni u kojem slučaju, ali ne može se niti jedan čovjek uspoređivati s Isusom!

Kakvo je stanje s Hrvatskom?

Prema autorima te karte najznačajnija osoba Hrvatske je ni manje ni više nego jedan od najvećih zločinaca 20. stoljeća – Josip Broz Tito.

Tada pored Josipa Broza Tita na karti primjetite kako je sve više i više, u najmanju ruku, sumnjivih imena, kao da je poruka, ako želite biti značajna osoba onda biste, valjda, trebali biti komunist, ateist, nacist,…?! Ajde dobro, ima tu i tamo naveden i poneki katolik, iako se nama čini, da je to samo kako bi se stekao privid i da ne bude baš tako očito kako katolici ne mogu biti značajni?!

Ukoliko vas zanima malo dublje te povećate kartu kako biste vidjeli koji su to još značajni ljudi, a koji su se rodili u Hrvatskoj pored Nikole Tesle i stidljivog prikaza Ruđera Boškovića odjednom se pojavi i ime Dioklecijana?!

Dioklecijan, ubojica i progonitelj kršćana je jedna od najznačajnih osoba Hrvatske?!

Treba li se uopće čuditi što su “autori” za našeg Korčulanina, Marka Pola naveli kako se rodio u Italiji?

Tko je najznačajnija osoba koja se rodila u Zagrebu?

Prema “autorima” ove “studije” najznačajnija osoba rođena u Zagrebu je Miroslav Krleža. No nije nam jasno prema kojem kriteriju je značajniji Nikolai Volkoff, profesionalni hrvač od jednog Antuna Mihanovića, autora hrvatske himne Lijepa naša ili od recimo, Janice Kostelić?

Pogotovo nam nije jasno otkuda se pojavljuje Nikolai Volkoff među najznačajnijim osobama koje su rođene u Zagrebu kada je, makar prema onoj istoj Wikipediji, a na koju se pozivaju “autori”, Nikolai Volkoff rođen u Splitu?!

Kartu možete pregledavati prema raznim kriterijima, pa tako ako odaberete da vam se pokaže koji je to najznačajniji vođa rođen u Zagrebu, tada će vam se između ostaloga pokazati, ni manje ni više, nego Ivo Josipović!

Pored Ive Josipovića, pojavljuju se još i imena Martina Vidovića i Đure Popijača.

I sad, nije jasno na koje se tu ljude misli?

Ako se misli na mons. Martina Vidovića, on je rođen u Vidonjama kod Metkovića, a ako se misli na Đuru Popijača, bivšeg ministra, on je rođen u Botincu kod Bjelovara, pa nije jasno otkuda oni među najznačajnijim vođama koje su rođene u Zagrebu?

Ako se kojim slučajem misli na neke druge osobe istoga imena i prezimena, malo je čudno da Google ne izbacuje te druge najznačajnije vođe koje su rođene u Zagrebu?!

Kakvo je stanje s ostatkom Hrvatske?

Ako uzmemo, recimo, Slavonski Brod, onda je prema ovoj karti, najznačajnija osoba nogometaš Mario Mandžukić.

No opet se postavlja pitanje prema kojem je kriteriju, uza sve njegove zasluge, Mario Mandžukić značajniji od recimo, također rođenih Brođana: pjesnika Dragutina Tadijanovića, velikog hrvatskog slikara Vladimira Becića, prvog rektora zagrebačkog sveučilišta Matije Mesića, prvog sarajevskog nadbiskupa Josipa Stadlera…? Ili stidljivo spomenutih Vjekoslava Klaića, jednog od najpoznatijih povjesničara ili Andrije Štampara, međunarodno priznatog zdravstvenog djelatnika?

Dobro, Andrija Štampar je rođen u Pleternici, ali opet na karti nema onaj značaj kao naš Mario Mandžukić.

Slično se događa i s, recimo, Vinkovcima. Ne umanjujući zasluge nogometaša Duje Čopa, nije jasno po čemu je značajniji od recimo, Mirka Cro Cop Filipovića, proslavljenog hrvatskog borca, također rođenog u Vinkovcima?!

Zaključak

Karta je zanimljiva ako se želite zabaviti i utrošiti malo svog slobodnog vremena, ali vrlo je sumnjiv kriterij prema kojem su određivali značaj osoba pojedinog područja. Također, pored točnih podataka puno je tu netočnih podataka tako da očekujemo da se uskoro javi Faktograf, kao poznati “ljubitelj isitne” i ispravi sve te netočne podatke.

Poznavajući njihovu ljubav prema istini, iako se stidljivo pojavljuju imena blaženog Alojzija Stepinca i kardinala Franje Kuharića, očekujemo uskoro kako “nedostaje kontekst” prema kojem bi oni bili značajni.

Također nas ne bi iznenadilo da uskoro pročitamo kako blaženi Alojzije Stepinac ni u kojem slučaju ne može biti značajna osoba jer se na karti lijepo navodi Aloysius Stepinac te kako se ne radi o istoj osobi, što samo znači da mi širimo netočne informacije.

Ako nekoga zanima karta, neka klikne OVDJE.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...