Utorak, 19. ožujka 2024.

Peticija „Zaštitimo djecu od homo-posvajanja“

U ime traumatizirane djece bez roditelja koja u domovima čekaju na udomljavanje ili posvojenje, u ime onih koji ne mogu govoriti u svoje ime, već su dani na milost i nemilost sudcima, političarima i medijima, Vigilare je pokrenuo nacionalnu peticiju pod nazivom „Zaštitimo djecu od homo posvajanja”.

Povod tomu dvije su pravno neutemeljene odluke: Odluka Ustavnog suda od 29. siječnja 2020. i Presuda Visokog upravnog suda RH od 14. prosinca 2021. godine. Takvim sudskim aktivizmom ova su dva suda protuzakonito odlučila da se istospolnom paru dopusti udomljavanje i posvojenje djece, čime je u javnosti stvoren dojam da istospolni parovi, općenito, odnedavno mogu udomljavati i posvajati djecu.

Dodatni poticaj peticiji je i reakcija vladajućih koji su to ne samo mirno prihvatili, već su u svojem novom stranačkom programu naveli da njihova stranka: „…poštuje sve zajednice obiteljskog života koje se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi… “, što zapravo znači da će se istospolnim parovima uskoro zakonski dozvoliti udomljavanje i posvojenje djece ili će im se kroz praksu prešutno nastaviti davati zakonski nepostojeće pravo na udomljavanje i posvajanje.

Umjesto da obrane obitelj, time i Hrvatsku, vladajući su bespogovorno prihvatili nepravedne odluke suda. Takav stav sudova i vladajuće stranke, tj. hrvatske Vlade obično je kukavičko ulagivanje i dodvoravanje Bruxellesu.

Nedopustivo je da ideološki protivnici obitelji na krivi način tumače zakon i dokidaju pravo djece na tatu i mamu, rušeći time i definiciju obitelji. U najboljem interesu djece oduvijek je bila i bit će obitelj – zajednica tate, mame i djece – dok sve ostale „zajednice“, posebno istospolne, to nisu i ne mogu biti.

Analiza pravnog tima Vigilare pokazala je da su hrvatski zakoni – Obiteljski zakon i Zakon o udomiteljstvu – dobro napisani i da ne dozvoljavaju predaju djece sodomitima.

Osim što je posvojenje i udomljavanje djece od strane istospolnih parova u suprotnosti s hrvatskim propisima, ono može imati i vrlo štetne posljedice na razvoj djece o čemu govori i niz znanstvenih radova na tu temu.

Peticijom se od predsjednika hrvatske Vlade, Andreja Plenkovića, traži da se prema djeci koja čekaju na udomljavanje i/ili posvojenje postupa u najboljem interesu i u skladu s hrvatskim zakonima i prirodnim pravom te da se od DORH-a zatraži preispitivanje zakonitosti sudskih odluka kojima su se otvorila vrata spomenutom štetnom postupanju.

Također, od narodnih zastupnika u Hrvatskom saboru zahtijeva se da donesu „Deklaraciju o najboljem interesu djeteta“. Prijedlog deklaracije nalazi se ovdje.

Detaljni peticijski zahtjevi nalaze se ovdje.

Pozivamo sve ljude, bez obzira na svjetonazor, politička, vjerska i druga uvjerenja, da se uključe u ovu akciju i potpišu peticiju jer interes i dobrobit djece mora biti ispred svih razlika.

Peticija se može potpisati na stranici: https://zastitimodjecu.hr/peticija/, a potpisi će se prikupljati i preko župa te na javnim prostorima.

Prikupljeni potpisi bit će uručeni hrvatskoj Vladi, a od narodnih zastupnika očekuje se da prihvate predloženu deklaraciju.

Vigilare

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...