Srijeda, 24. travnja 2024.

NAPREDNI ZAPAD Rodno neutralni toaleti, 70 godina nakon čučavaca u JNA

Škola Sagefeld u njemačkom gradu Ulmu prednjači u naprednosti. Tamo, naime, više ne postoje odvojeni toaleti za dječake i djevojčice, nego sada koriste jedan zajednički.

U naprednoj upravi škole smatraju da su „rodno neutralni toaleti“ pragmatično, razumno i ekonomično rješenje.

Razumnom čovjeku nije potrebno posebno objašnjavati zašto je više nego poželjno – posebno jer ovdje imamo djecu u pubertetu – da postoje odvojeni toaleti, no naprednost čini se da nema granica.

Riječ je o kopiranju „naprednih“ rješenja iz SAD-a, a tim su putem krenule i zemlje u hrvatskom okruženju pa su tako u Sloveniji na Fakultetu političkih znanosti – zbog „transrodnih osoba“ koje se „osjećaju ugroženima“ u klasičnim toaletima – uvedeni rodno neutralni zahodi.

Cinici bi rekli da barem Slovenija tu nije morala ništa izmišljati jer su rodno neutralni čučavci u JNA postojali još prije 70 godina. Kažu i da su zdraviji od klasični školjki. Bit će da Njemačka kaska za nekadašnjim jugoslavenskim izumima.

Ipak, bitno je da vlak napretka ide dalje. Tko se ne ukrca morat će nužditi u rodno opredijeljenim toaletima. Bit će to tragedija velika.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...