Četvrtak, 25. travnja 2024.

Znate li da se šah u Hrvatskoj spominje već u 14. stoljeću i da postoji i Ulica šaha?

Prvi spomen igranja šaha u Hrvatskoj potječe iz 14. stoljeća, točnije iz 1385. godine iz grada Zadra. Thomas Hyde, engleski orijentalist iz 17. stoljeća putovao je kroz Hrvatsku i spomenuo da se 1650. igrao dopisni šah između Hrvata i mletačkih trgovaca, točnije između građana Dubrovnika i mletačkih trgovaca. To je najstarije spominjanje dopisnog šaha u povijesti. Ta se činjenica može pronaći u njegovoj knjizi “De ludis orientalibus” (O istočnim igrama), objavljenoj na latinskom jeziku 1694, donosi Croatian history.

Informaciju zahvaljujemo dr. Zvonku Krečaku, hrvatskom fizičaru i predsjedniku Hrvatskog saveza za dopisni šah. Izvor: Hrvatski športovi.

U Hrvatskoj postoji Ulica šaha, jedina u svijetu. Aleksandar Lisenko, ruski međunarodni majstor, autor je članka “U Šahovskoj ulici” objavljenom u poznatom ruskom šahovskom časopisu”64 – Šahovski pregled”, u Moskvi 1996. U članku se govori o šahovskom klubu u Ulici šaha u gardu Ravna Gora u Hrvatskoj. Napisao je: “Dobro je da takva ulica postoji, ali je šteta da ta ulica nije u Rusiji”.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...