Četvrtak, 25. travnja 2024.

Znate li tko je autor svjetski poznate fotografije “Ručak na vrhu nebodera” iz 1932.?

Vjerojatno ste vidjeli već ovu fotografiju koja je na neki način postala dio opće kulture. Radi se o fotografiji “Ručak na vrhu nebodera” na kojoj se vidi jedanaest radnika kako opušteno sjede na metalnoj gredi visoko iznad zemlje – bez ikakve zaštitne opreme.

Foto: Charles C. Ebbets / wikipedia

No jeste li se ikada zapitali tko je autor te nevjerojatne i mnogo puta objavljivane fotografije?

Naime, nekada fotografiju, a pogotovo te 1932. godine kada je fotografija snimljena, nisu smatrali umjetnošću. Tako su mnoge fotografije ostale bez svog autora jer se smatralo kako nije neka osoba zaslužna za neko djelo jer je ionako sve odradio stroj, pa samim time nije bilo bitno tko je autor.

Ukratko, da vas ne držimo u neizvjesnosti, autor ove nevjerojatne fotografije je Charles C. Ebbets, a njegova obitelj se potrudila te dokazala da je upravo on 1932. godine snimio jedanaest radnika na 69. katu još uvijek nedovršenog RCA – vjerojatno nesvjestan kako će ostaviti nevjerojatno umjetničko djelo.

Originalni stakleni negativ / Foto: messynessychic.com

“Kako bi na kraju dokazali da je njihov otac bio umjetnik, obitelj Ebbets pronašla je originalne fakture za njegov rad obavljen u Rockefeller Centru, kopije novinskog članka pronađene u njegovom osobnom spomenaru i njegove originalne staklene negative tog dana na gredi uz 11. radnika. Ti originalni stakleni negativi sada su pohranjeni u rashlađenoj špilji u zapadnoj Pennsylvaniji, zatvoreni u hladnu vapnenačku podlogu kako bi se spriječilo daljnje truljenje i propadanje.”, navodi se na stranici messynessychic.com

Charles C. Ebbets / Foto: messynessychic.com

Nama je, za sada, još uvijek nepoznanica tko je fotografirao samog Charlesa C. Ebbetsa kako fotografira na vrhu nebodera također bez ikakve zaštitne opreme?!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...