Petak, 29. ožujka 2024.

Heroj koji je žrtvovao uspješnu karijeru kako bi spasio putnike od utapanja

Zahvaljujući Facebook stranici I’m glad the sky is painted blue podsjetili smo se herojskog čina jednog uistinu velikog čovjeka. Tekst prenosimo u cijelosti s iste stranice te se nadamo da će vas ova priča potaknuti da i vi nastavite činiti dobro:

1976. godine Shavarsh Karapetyan, armenski olimpijski plivač, upravo je završio trku od 12 milja sa svojim bratom kada su vidjeli trolejbus kako udara u rezervoar brane. Trolejbus je potonuo 80 stopa od obale na dubini od 33 stope. Shavarsh je odmah zaronio i doplivao do autobusa i unatoč nultoj vidljivosti uspio udariti u stražnji prozor te se pri tome ozlijedio. Nastavio je spašavati dvadesetak ljudi zarobljenih u autobusu, jednog po jednog, satima.

Kombinirani učinak hladne vode i posljedice razbijanja staklenog prozora doveli su do hospitalizacije 45 dana nakon incidenta, tijekom kojeg je dobio upalu pluća, sepsu i oštećenje pluća čime je završio atletsku karijeru.

Godinama njegova priča nije bila poznata, sve dok ga članak o događaju 1982. nije identificirao po imenu.

1985. godine je prošao pored zapaljene zgrade i uletio unutra, opet spašavajući ljude zarobljene unutra jednog po jednog dok se nije srušio. Ponovno je hospitaliziran s teškim opeklinama i oštećenjem pluća.

O ovom nevjerojatnom Armencu koji je postavio 11 svjetskih rekorda i 17 puta postao svjetski i europski prvak možete dodatno pročitati i na Wikipediji, a mi smatramo kako je njegova nesebičnost i želja da se pomogne ljudima u nevolji stvarno vrijedna divljenja.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...