Utorak, 23. travnja 2024.

Nepoznati virus se širi Facebookom: Ni u kojem slučaju ne otvarajte takvu poruku!

Ovih dana je Facebook preplavila nova vrsta virusa. Problem je u tome što vam u Messenger stiže poruka od vašeg Facebook prijatelja u kojoj stoji tekst otprilike sljedećeg sadržaja: “Izgleda kao ti u videu…”, uz koji je priložena poveznica na koju je potrebno kliknuti.

Ni kojem slučaju nemojte kliknuti ponuđeni link

Kako su ljudi po svojoj naravi znatiželjni tko to izgleda kao oni, tako ne razmišljajući kliknu na poveznicu I tu nastupaju problemi jer se virus širi upravo na taj način. Naime, nakon što ste kliknuli na tu poveznicu, virus šalje identičnu poruku s identičnim sadržajem vašim Facebook prijateljima i na taj način zaražuje računala, odnosno račune vaših Facebook prijatelja.

Što činiti?

Ako ste nepažnjom kliknuli na tu poveznicu, odmah, ali odmah promijenite šifru na vašem Facebook računu te se obvezno odjavite sa svih prijavljenih uređaja. Koliko smo uspjeli saznati, na taj način bi se trebalo zaustaviti dalje širenje virusa s vaše strane.

Dodatna sigurnost

Također, obvezno pokrenite neki antivirusni program kako biste provjerili da vam slučajno virus nije ostao zakačen negdje na računalu. A ako baš želite biti sigurni, onda vam preporučujemo, pored obvezne promjene šifre i ponovno reinstaliranje Windowsa. Na taj način bi vam trebao biti potpuno obrisan hard disk, ali ćete izgubiti sve podatke koje ste imali na računalu.

S obzirom da ne znamo koja je svrha ovog virusa, sami procijenite koje ćete aktivnosti poduzeti. Napominjemo, ne znamo koja je svrha ovog računalnog virusa, ali svakako pozivamo na pojačani oprez.

Ujedno vas molimo da ovaj članak podijelite što je moguće više puta kako bismo zajedno spriječili širenje ovog virusa, a ujedno i zaštitili naše prijatelje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...