Četvrtak, 25. travnja 2024.

Financijsko carstvo Elona Muska je u problemima

Nedavno je Tim Higgins objavio članak u američkim poslovnim novinama Wall Street Journal u kojem tvrdi da se Elon Musk suočava s financijskim pritiskom jer pada vrijednost Teslinih dionica. Drugi problem za Muska je da se njegova kupovina Twittera još nije isplatila.

Ekonomski analitičari često govore o Musku kao “siromašnom milijarderu“ jer ovisi o maržnim zajmovima, točnije da bi dalje mogao uzimati velike zajmove za druge projekte mora zadržati vrijednost dionica Tesle. U istom trenutku dok je tržišna vrijednost kompanije Tesla pala za sedamsto milijardi dolara i Muskovo osobno bogatstvo se smanjilo. Dionice Tesle su ove godine pale za 65 posto.

Investitori u Teslu postaju zabrinuti jer se Musk previše usredotočio na Twitter, napose od preuzimanja kompanije u listopadu. Treba isto tako istaknuti da je krajem 2021., baš kad je cijena Teslinih dionica dosegla vrhunac, Musk počeo prodavati dionice Tesle, a ukupna vrijednost prodanih dionica iznosila je trideset devet milijardi dolara, uključujući 3,5 milijardi dolara od prošlog tjedna. Od prodaje dionica čak je jedanaest milijardi iskorišteno za plaćanje poreza u 2021., a dvadeset pet milijardi dolara je iskorišteno kao dio sredstava za kupnju Twittera. Teško je reći kakva će biti likvidnost kompanije u 2023.

Musk u Tesli trenutno posjeduje, ne uključujući opcije koje se mogu iskoristiti, ukupno 424 milijuna dionica u vrijednosti od oko 52 milijarde dolara po zaključnoj cijeni od 123,15 dolara po dionici, prema stanju burze ovog petka.

Treba istaknuti da bi Musk u bilo kakvom novom projektu mogao iskoristiti sve te dionice kao kolateral prema Teslinim pravilima, i tada bi mu bilo dopušteno posuditi oko 13 milijardi dolara. To je samo malo više nego što je Musk planirao posuditi u travnju kao dio prvotne kupnje Twittera koristeći samo četrdeset posto svojih dionica kao kolateral.

Cijeli članak o “padu“ financijskog carstva Elona Muska možete pročitati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...