Četvrtak, 25. travnja 2024.

Čitanje dojenčadi poboljšava njihov razvoj

Nedavno su istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Marshall Joan C. Edwards došli do otkrića da svakodnevno čitanje poboljšava jezični razvoj kod dojenčadi, i na temelju svoga istraživanja su objavili studiju.

Studija se temelji na istraživanju ranog jezičnog razvoja kod djece mlađe od dvanaest mjeseci. Podaci pokazuju da dojenčadi kojoj su roditelji redovito dnevno čitali neku knjigu, počevši od dva tjedna starosti, pokazuju poboljšane jezične rezultate već s devet mjeseci starosti. Studija je objavljena u prosincu u Journal of the American Board of Family Medicine, službenom recenziranom časopisu Američkog odbora za obiteljsku medicinu.

Znanstvenici su roditeljima dali komplet od dvadeset dječjih knjiga posebno odabranih za podršku ranom jezičnom razvoju i interakciji. Odabrane obitelji pristale su tijekom istraživanja čitati svome djetetu barem jednu knjigu dnevno i dati svoju dojenčad testirati testom ekspresivnog i receptivnog jezika.

„Čitanje jedne dječje knjige svaki dan bio je lagan zadatak za obitelji. Vrlo je uzbudljivo vidjeti da postoji mjerljivo poboljšanje u govoru i razumijevanju prije navršene prve godine života“, rekao je autor studije Adam M. Franks, profesor obiteljske medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Joan C. Edwards. Uz prof. Adama Franksa, brojni drugi ugledni znanstvenici su sudjelovali u ovom istraživanju.

„Iako je naš tim znanstvenika sretan zbog naših otkrića, pravi pobjednici su djeca i obitelji koje su sudjelovale u ovom istraživanju. Roditelji i djeca su imali priliku da se još više povežu tijekom iskustva zajedničkog čitanja i sudjelovanja u ovom projektu“, rekao je prof. Franks.

Znanstvenu studiju možete pročitati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...