Srijeda, 24. travnja 2024.

Svjedočimo li kraju njemačkog sna o električnim automobilima?

Prodaja novih električnih automobila pala je za 83% u prvom mjesecu 2023. prema podacima njemačke Uprave za motorni promet. Njemačke vlasti srezale su subvencije u siječnju, navodno kako bi suzbile prijevare pri preprodaji. Međutim, pad prodaje na tržištu je prema stručnjacima posljedica neisplativosti električnih automobila uz trenutno povećanje cijene električne energije.

Broj kupljenih električnih automobila pao je sa 104.300 (prosinac 2022.) na 18.100 (siječnju 2023.), uz porast u prosincu uzrokovan završetkom programa subvencioniranja. Prodaja električnih automobila činila je samo 15% svih kupnji u siječnju u usporedbi s 55% mjesec prije.

Prosječna cijena novog električnog automobila u Njemačkoj je oko 40.000 €. Sniženje cijena posebno je pogodilo Tesline modele zbog njihovog cjenovnog modela. Hibridna vozila više nisu uključena u subvencijski program zbog zabrinutosti oko njihove učinkovitosti.

U veljači 2022. njemačko savezno Ministarstvo gospodarstva odlučilo je postrožiti pravila o programu subvencioniranja zbog optužbi da se automobili u Njemačkoj kupuju s popustom, a prodaju u inozemstvu s profitom.

To se poklopilo s izbijanjem rata u Ukrajini i rastućim strahovima oko kapaciteta njemačke energetske mreže da zadovolji energetsku potražnju električnih automobila. Uz rezove u programu subvencija, drugi prijedlozi uključuju propise za sprječavanje trenutne preprodaje automobila u inozemstvo. Zanimljivo da je nedavno Europski parlament izglasao zakon kojim se od 2035. zabranjuje prodaja motora s unutarnjim izgaranjem.

Od uvođenja programa za subvenciju (2016.) njemački porezni obveznici potrošili su 4,6 milijardi eura na bespovratna sredstva za električne automobile i uložili 1,8 milijardi eura u objekte za punjenje električnih automobila. Stručnjaci upozoravaju da trenutna infrastruktura nije dostatna za budući rast.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...