Petak, 19. travnja 2024.

Zašto dopuštamo da Google od nas, svojih korisnika, radi budale?

Predstavnici kompanije Google odbacili su optužbe američke vlade da su uništili dokaze potrebne za istragu internog sustava chata. Prema navodima iz Ministarstva pravosuđa, Googleovi ključni ljudi brisali su poruke iz internog chata kako njihovi razgovori ne bi bili dokazi u mogućoj istrazi.

U izvješću koje je Ministarstvo pravosuđa dalo na uvid javnosti stoji da „su djelatnici Googlea sustavno uništavali pisanu komunikaciju između djelatnika svaka dvadeset četiri sata“, čime su prekršili savezne zakone. Prema saveznim zakonima sadržaj chata (poruke) ne smije se brisati jer može biti potencijalno relevantan dokaz na suđenju.

Savezna pravila građanskog postupanja zahtijevaju od Googlea obustavljanje prakse automatskog brisanja poruka, ali do toga nije došlo. Umjesto toga, kao što je gore opisano, Google je svoj bazu chat-by-chat sustavno brisao.

Nedavno je Ars Tehnica izvijestio da internetski div brani svoju odluku. U dokumentu dostavljenom Okružnom sudu SAD-a (za Okrug Columbia), kompanija Google tvrdi kako je korištenje ove funkcije bila razumna mjera opreza za zaštitu informacija, opovrgavajući tvrdnje o namjernom uništavanju dokaza. Stoga je Ministarstvo pravosuđa tužbu protiv Googlea podignulo u listopadu 2020. godine.

Predstavnici Googlea pokušavaju napraviti budale od nas koji koristimo Google, pa tvrde da su tadašnji federalni propisi zahtijevali samo “razumne korake za očuvanje” informacija. Očigledno se ti “razumni koraci“ odnose i na chat bez povijesti.

Brojni aktivisti kritizirali su Googleov način postupanja, prozivajući tvrtku zbog metoda koje su protu konkurencijske te tražeći odgovornost.

Optužbe protiv Googlea dio su veće globalne kampanje mnogih vlada protiv tehnoloških kompanija (Big Tech). Tužba je možda prvi korak pri ograničavanju hegemonističkog utjecaja tehnoloških kompanija poput Googlea, Facebooka i Amazona.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...