Utorak, 19. ožujka 2024.

Čuvajte se pasa, “potvrđeno” da su rasisti!

Odbor za javnu sigurnost kalifornijske skupštine odobrio je prijedlog zakona kojim bi se zabranila upotreba policijskih pasa za uhićenja i privođenja. Autori prijedloga zakona naveli su potrebu za uklanjanjem policijskih pasa zbog rasne pristranosti i nasilja nad Afroamerikancima.

Nacrt zakona (AB 742) nastoji zabraniti korištenje policijskih pasa za uhićenja i privođenja kriminalaca. Zakon ne bi spriječio korištenje policijskih pasa za potragu i spašavanje, otkrivanje eksploziva i narkotika.

Prijedlog zakona predstavili su demokratski zastupnici Corey Jackson i Ash Kalra. Zakon je osmišljen kako bi se „okončala duboko rasna trauma i štetna praksa korištenja policijskih pasa“, rekao je zastupnik Jackson u izjavi.

U nacrtu zakona (AB 742) piše kako je „korištenje policijskih pasa stoljećima bio glavni oslonac u dehumanizirajućem, okrutnom i nasilnom zlostavljanju Afroamerikanaca“. Policijski psi su posljednjih desetljeća korišteni „u brutalnim pokušajima da se uguši Pokret za građanska prava, rasni nemiri u Los Angelesu i kao odgovor na prosvjede organizacije Black Lives Matter“.

Ovaj prijedlog zakona financirala je organizacija ACLU California Action, koja se “bori” za građanska prava. Izvršni direktor organizacije, Carlos Marquez III., rekao je da „korištenje policijskih pasa ima ozbiljne i potencijalno smrtonosne posljedice za žrtve ugriza, posebno za pripadnik Afroameričke zajednice“. Smatra da će novi zakon dovesti do prestanka nehumanih praksa. Ako prijedlog zakona bude odobren, onda će Kalifornija biti prva (savezna) država koja je usvojila ovu vrstu ograničenog korištenja policijskih pasa.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...