Subota, 27. travnja 2024.

Finci traže da škole zabrane djeci korištenje mobitela tijekom nastave

Građani Finske daju nadu roditeljima diljem svijeta da je promjena u tijeku. Inicijativa finskih roditelja za zabranu korištenja mobitela u finskim školama je za sada prikupila trideset tisuća potpisa. Osim toga, novoizabrana konzervativna vlada shvatila je ozbiljno inicijativu i obećala je donijeti zakone.

Prošli tjedan izdali su priopćenje tvrdeći da će se „povećati ovlasti nastavnika i ravnatelja da interveniraju u aktivnostima koje ometaju nastavu tijekom školskih sati“ s ciljem da se učenici bolje koncentriraju na nastavni sadržaj.

Činjenica da se ovako nešto događa u Finskoj može se činiti nevjerojatnim s obzirom na to da je Finska dom mobilnog telefona Nokia i među prvima je usvojila rasprostranjenu upotrebe tehnologije. S druge strane, to što je među prvima usvojila rasprostranjenu upotrebu tehnologije također može biti razlog zašto bi mogla postati prva koja je pokrenula promjenu kulturne paradigme oko mobitela.

Finska djeca su nekoć bila među najobrazovanijima i najpametnijima u Europi, barem prema rezultatima Programa za međunarodno ocjenjivanje učenika. Nacionalni rast dosegao je vrhunac 2006., i od tada su u rezultati u padu. Naravno da Finci ne mogu za pad rezultata kriviti samo mobitele i društvene mreže, ali korištenje interneta i društvenih mreža zasigurno je kod velikog broja učenika dovelo do pojave anksioznosti, depresije i gubitka koncentracije. U konačnici to se odražava ne samo na obrazovanje nego i na druga područja života.

Inače, ovo nije prvi pokušaj zabrane korištenja mobitela u finskim školama. Ravnatelj škole u gradu Espoo, u južnoj Finskoj, poslao je 2019. godine pismo roditeljima prvog dana nastave u kojem ih je obavijestio da će zbog korištenja mobitela učenici biti udaljeni s nastave. Neki su se roditelji žalili smatrajući da je takav potez nezakonit!

Zar nije paradoksalno da učitelji u osnovnoj školi nemaju ovlasti ne samo zabraniti, nego i zaustaviti ponašanje koje odvlači pažnju, uključujući oduzimanje predmeta (mobitela) ako je potrebno? Očito su roditelji zaboravili da je cilj škole da formira učenike! Možda će i druge ova zabrana potaknuti da dublje razmisle o tehnologiji i o tome kako da postanu gospodari tehnologije kojom se služe, a ne da bude obrnuto.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...