Subota, 27. travnja 2024.

Na današnji dan rođen je hrvatski izumitelj Nikola Tesla

Hrvatski izumitelj Nikola Tesla rođen je na današnji dan, 10. srpnja 1856. godine, u malom ličkom selu Smiljanu, koje se nalazi u Hrvatskoj. Teslin otac bio je pravoslavni svećenik, a majka, iako nije bila obrazovana, bila je vrlo inteligentna.

Već u ranim godinama života Teslu je počela zanimati znanost. Nakon školovanja u Smiljanu, Gospiću, Karlovcu, Grazu i Pragu, radio je kao inženjer u Budimpešti, a zatim za Edisonovu tvrtku u Parizu, gdje je 1883. konstruirao prvi indukcijski motor. U nastojanju da razvije zamišljeni sustav izmjenične struje, otišao je 6. lipnja 1884. u Sjedinjene Američke Države, gdje se zaposlio kod T. A. Edisona. U Sjedinjene Američke Države došao je s četiri centa u džepu.

Odnos Tesle i Edisona pogoršat će se sljedeće godine, nakon što je Edison odbio platiti Tesli pedeset tisuća dolara za poboljšanje Edisonovog generatora istosmjerne struje. Unatoč Teslinom radu na poboljšanju generatora, Edison mu je odbio platiti, navodno rekavši: „Ti još uvijek ne razumiješ naš američki humor“.

Ipak, njegov talent prepoznao je George Westinghouse, glavni čovjek Westinghouse Electric Company iz Pittsburg, i kupio prava na patent višefaznog sistema naizmjenično pokretnog dinama, transformatora i motora. Tesla nedugo nakon toga osniva vlastiti laboratorij u New Yorku, a u poznim godinama života bio je posebno zainteresiran za koncept bežičnog sustava prijenosa energije.

Pred kraj života postao je prilično ekscentričan i imao je fiksaciju na golubove koji su živjeli u blizini njegovog hotela. Unatoč trajnom utjecaju na električnu energiju kakvu poznajemo, umro je 7. siječnja 1943. u dugovima i sam u hotelskoj sobi u New Yorku.

U modernom dobu ime Tesla najčešće se povezuje s markom električnih automobila. Tvrtku Tesla osnovali su 2003. godine pod imenom Tesla Motors poduzetnici Martin Eberhard i Marc Tarpenning, a sljedeće godine im se pridružio Elon Musk – i postao njezin najveći dioničar. Tvrtka je, naravno, dobila ime u čast Nikole Tesle, a Teslin doprinos znanosti inspirira znanstvenike diljem svijeta.

Isto tako, potrebno je da naša vlada zatraži od srpske vlasti da urna s Teslinim posmrtnim ostacima bude položena u grobnicu njegovih roditelja. Zašto bi njegovi posmrtni ostaci ostali u Beogradu, kada tamo nije niti živio niti je bio dobrodošao?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...