Subota, 27. travnja 2024.

Baterija električnog automobila izazvala smrtonosni požar na brodu

Stručnjaci smatraju da je za prošlotjedni veliki požar na brodu Fremantle Highway za prijevoz automobila u blizini nizozemske obale odgovorna baterija električnog automobila. Požar je rezultirao smrću indijskog člana posade, kao i ozljedama sedam drugih koji su skočili u more da bi izbjegli plamen.

U prvim medijskim izvješćima broj električnih vozila na brodu Fremantle Highway iznosio je 25, ali od onda je potvrđeno da se na njemu nalazi ukupno 3 783 automobila od kojih su 498 električni automobili.

Službeni uzrok požara tek treba biti identificiran, ali na snimci koju je objavila nizozemska televizija RTL mogla se čuti izjava novinara koji je citirao Reuters: „Požar je započeo zbog baterije električnog automobila“.

Istraga o uzroku je u tijeku.

Mnogi kao protuargument navode tvrdnju o rjeđem izbijanju požara zbog baterija el. automobila nego automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Ipak, ne treba zaboraviti da požar na brodu bukti već tjedan dana, a mnogo teže je ugasiti požar nastao zbog gorenja baterije električnog automobila.

Stanje broda, čija vatra konačno postaje manje intenzivna, izaziva strahove od mogućeg onečišćenja Vadenskog mora koje je uvršteno na UNESCO-ov popis Svjetske baštine. Njemačka ministrica okoliša, Steffi Lemke, u izjavi za DW News naglasila je kako bi se „potpuno normalan prijevoz automobila morem mogao pretvoriti u ekološku katastrofu nepoznatih razmjera…“. Njemačke novine Exxpress  izvijestile su da brod ima 1,6 milijuna litara loživog ulja i 200 000 litara brodskog dizela i zbog toga „cijeloj regiji prijeti ekološka katastrofa“.

Tvrtka K Line, kojoj brod pripada, nije htjela otkriti koje su marke automobila bile na brodu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...