Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Njemačka industrija električnih automobila pokleknula pred Kinom

Deloitte, jedna od najvećih konzultantskih tvrtki u svijetu, objavila je 31. kolovoza studiju prema kojoj su električni automobili još uvijek preskupi za njemačke građane, a njemački proizvođači automobila i dalje ovise o Kini kada su u pitanju baterije za električne automobile.

Trenutno su u Njemačkoj električni automobili skuplji oko jedanaest tisuća eura od automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem, a predviđa se da će razlika u cijeni izjednačiti oko 2030. godine, što je potvrda teze o prevelikoj skupoći električnih automobila za većinu građana.

Studija pokazuje da će visoki troškovi električna vozila onemogućiti njemačku vladu u njihovom cilju da do 2030. godine imaju petnaest milijuna električnih vozila na cestama. Najvjerojatnije će ih biti samo dvanaest milijuna.

Ali to nije sve. Zastoj u razvoju nije jedini problem njemačke automobilske industrije, nego gubitak profiti zbog kineske kontrole opskrbnih lanaca baterija za električne automobile i trenutno ih proizvode upola jeftinije od njemačkih proizvođača, tvrde stručnjaci iz industrije.

U isto vrijeme, Telegraph izvještava da je Kina uspjela nadmašiti Njemačku i Japan i postala najveći svjetski izvoznik automobila. Komunistička zemlja isporučila je 1,1 milijun automobila u inozemstvo samo u prvom kvartalu 2023. godine.

Zbog kineske dominacije je Monika Schnitzer, predsjednica njemačke Udruge ekonomskih stručnjaka, pozvala predstavnike njemačke automobilske industrije na bojkot jeftinijih kineskih baterija za električne automobile. Pri tom zaboravlja kako je potrebno povećanje proizvodnje za smanjenje troškova i povećanje dodatnih značajki u njemačkim automobilima, a ne samo bojkot kineskih jeftinijih baterija.

U zaključku studije konzultantske tvrtke Deloitte navodi se “tračak nade“ ako Njemačka preuzme ulogu inovatora u proizvodnji baterija za električne automobile. Vrijeme će pokazati hoće li Njemačka moći ekonomski odgovoriti Kini.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...