Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Orbán poručuje da je Mađarska odlučna u zaštiti obitelji i državnih granica

Europa je suočena s demografskom zimom, ili bolje rečeno demografskim ledenim dobom, upozorili su govornici na Demografskoj konferenciji u Budimpešti u četvrtak, 14. rujna, a mađarski premijer Viktor Orbán izrazio je nadu da će konzervativne snage ojačati tijekom izbora za Europski parlament sljedeće godine.

Ovo je peti put da mađarska vlada organizira trodnevnu konferenciju. Konzervativna mađarska vladajuća stranka Fidesz — na vlasti od 2010. godine — postavila je kao prioritet potporu obiteljima i poticanje na imanje više djece kroz mjere socijalne skrbi, uključujući oslobađanje od plaćanja poreza majki s četvero ili više djece i stambenu potporu za obitelji s više djece. Iako je Mađarska uspjela povećati stopu fertiliteta s 1,2 u 2010. godini na 1,6 u 2021. godini još uvijek je stopa fertiliteta ispod potrebne razine od 2,1 djece rođenih po ženi.

Viktor Orbán je u svom govoru aludirao na tu činjenicu, ali je isto tako naglasio kako su potrebni novi modeli za razvoj obiteljske politike i preokretanje trenda. Istaknuo je kako je organiziranje ovakvih konferencija ne samo nužno nego i obveza za zaštitu budućnosti europske civilizacije. Njegova vlada koristi i ekonomske mjere i mijenja zakone pa je mađarski parlament u ustav unio zaštitu „institucije braka kao zajednice muškarca i žene“, a činjenica je da obitelj čine majka (žena), otac (muškarac) i djeca.

Mađarska je zbog unošenja u ustav institucije braka „kao zajednice muškarca i žene“ bila kritizirana od strane srednjostrujaških medija i institucija Europske unije, ali i zbog toga što je zakonom 2021. godine zabranila promicanje rodne ideologije u obrazovnim institucijama.

Zaštita granica

Orbán je početkom srpnja na konferenciji za medije u Beču, nakon sastanka s austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, rekao kako Mađarska neće provoditi odluke Europske unije o migracijama i neće prihvatiti obvezu kvota – Mađarska bi prema novom sustavu kvota trebala primiti između deset i trideset tisuća migranata.

Ako Mađarska to odbije, onda će morati platiti, prema prijedlogu Europske komisije, između 10.000 i 22.000 eura po migrantu. Mađarska vlada, bez obzira na posljedice, i dalje odbija prihvatiti prijedlog Europske komisije. U isto vrijeme Europska komisija ne uzima u obzir da je Mađarska zaustavila na mađarsko – srpskoj granici skoro tristo tisuća migranata.

Borba protiv ilegalne migracije, koja traje od 2015. godine, jedna je od najvažnijih tema za Viktora Orbána. Mađarska vlada često proziva čelnike Europske unije zbog pozivanja izbjeglica da dođu na kontinent. Danas vidimo posljedice politike Angele Merkel.

U video zapisu možete pogledati Orbánovu poruku zapadnim liderima s konferencije za medije u Beču.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...