Srijeda, 01. svibnja 2024.

Veliki mediji zabrinuti: Novi naraštaji konzervativniji od prijašnjih

Posljednjih dana sve je više članaka u medijima koji izvještavaju o nastanku nove globalne podjele između djevojaka i mladića, posebice u pogledu njihove političke orijentacije. Prema članku u Financial Timesu, mladići diljem svijeta sve su više konzervativniji, dok djevojke sve više naginju liberalnim ‘vrijednostima’.

Nekoliko konkretnih primjera: prema anketi tvrtke Gallup, žene u dobi od 18 do 30 godina u SAD-u su 30 posto liberalnije od muškaraca u istoj dobnoj skupini. Taj se trend odražava i u Njemačkoj, gdje postoji razlika od 30 posto između sve konzervativnijih mladića i ‘progresivnijih’ djevojaka.

Značajno je istaknuti da se u Njemačkoj mladi muškarci, posebno u istočnom dijelu zemlje, sve više pridružuju stranci Alternativa za Njemačku (AfD) i protive se daljnjem dolasku migranata u usporedbi sa starijim dobnim skupinama.

Situacija je slična u Ujedinjenom Kraljevstvu, s 25 posto razlike između ovih skupina. Poljska također svjedoči sve većem jazu. Na izborima u listopadu prošle godine, mladi Poljaci velikom većinom podržali su desničarsku – iako ekonomski liberalniju – opciju u većem broju nego mlade Poljakinje.

Izvan Europe, situacija postaje još dramatičnija, kako ističe Financial Times, navodeći Kinu, Južnu Koreju i Tunis kao značajne primjere. U svakoj od ovih zemalja promatrani trend je ili isključiv za mlađe naraštaje ili znatno izraženiji u usporedbi s muškarcima i ženama u starijim dobnim skupinama.

Serija članaka ne daje zadovoljavajuće objašnjenje zašto se mladi naraštaji sve više polariziraju, ali neki stručnjaci vide pokret #MeToo iz 2017. kao prekretnicu u širenju jaza; riječ je o pokretu koji se poput požara proširio nakon otkrića skandala vezanih uz Harveya Weinsteina.

Brojni pozitivni učinci #MeToo su neosporni: bilo je brojnih slučajeva u kojima je otkriveno da su pojedinci, koji su bili u središtu optužbi, zlorabili svoje pozicije moći, uništivši nebrojene živote, a društvo je postalo ozbiljnije u rješavanju takvih problema. Međutim, bilo je i slučajeva lažnih optužbi protiv muškaraca na vodećim pozicijama od početka pokreta te se značajan broj muškaraca boji da će ih njihove kolegice lažno optužiti, što im u konačnici može uništiti karijeru.

Doista, ovakav pokret mogao je pridonijeti tome da mladići naginju prema konzervativizmu. U mnogim slučajevima, lijevi mediji i političari skloni su odmah stati na stranu ‘žrtve’ prije nego se potvrdi istinitost prijavljenog uznemiravanja. Istaknuti protuprimjer je negiranje i relativiziranje silovanja i ubijanja izraelskih žena od strane Hamasa. S druge strane, konzervativni mediji ovim situacijama pristupaju s odmakom sve dok se optužbe ne dokažu.

Ljevica dosljedno promiče ideologije koje mnogi mladi muškarci smatraju štetnima, bilo da se radi o radikalnom feminizmu, LGBT+ ili rodnoj ideologiji. Ranije spomenuta anketa naglašava značajnu promjenu među mladim muškarcima u Britaniji, odražavajući sve pozitivniji stav prema liderima javnog mnijenja koji odbacuju i protive se ovim ideologijama.

Ne treba podcijeniti potencijalne posljedice političkih podjela između muškaraca i žena u naraštaju Z. Južna Koreja služi kao ekstreman primjer u jugoistočnoj Aziji, gdje su negativni učinci već evidentni. Stopa sklopljenih brakova u Južnoj Koreji u naglom je padu, a broj rođenih pao je na 0,78 u 2022. — što je trenutno najniža stopa rođenih u svijetu.

Ovaj trend, ako se nastavi, nosi opasnosti za zapadni svijet koji se bori s demografskom krizom. Takav bi scenarij u konačnici ugrozio samo tkivo Europe kakvu poznajemo. Rješenje za preokret ovog trenda moguć je biranjem jakih nacionalnih vlada sposobnih i voljnih suočiti se s lijevom ideologijom koja potiče podjele.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...