Ponedjeljak, 28. listopada 2024.

Velika Britanija cilja na ljevičarski ekstremizam: antirasizam, klimatizam i anarhizam našli se na nišanu

Lord Walney, bivši laburistički zastupnik, koji trenutno sjedi u Domu lordova kao nezavisni zastupnik, rekao je da je britanska demokracija na raskrižju. Naglasio je da, iako je ekstremizam krajnje desnice dobro prepoznat, „premalo je pozornosti posvećeno ozbiljnim oblicima nasilja, zastrašivanja i poticanja na mržnju od strane krajnje ljevice“.

„Vidim uznemirujući jaz u našem razumijevanju krajnje ljevice, čiji aktivisti ne koriste rutinski nasilne metode, već sustavno nastoje potkopati vjeru u našu parlamentarnu demokraciju i vladavinu prava“, napisao je u izvješću o političkom nasilju na 292 stranice , u kojem je dao 41 preporuku da je zaustavi.

Upozorio je da bi takvi pokreti krajnje ljevice mogli uzrokovati „ogromnu gospodarsku štetu i iscrpiti policijske resurse“. Pozvao je vladu da se „nužno“ pozabavi ovim problemom. U izvješću je napisao da postoji „široka supkultura krajnje ljevice“ koja se bavi klimatskim kampanjama, antirasizmom i antiizraelskim aktivizmom koji promovira antikapitalističke, anarhističke i antiestablišmentske ideologije.

Izvješće tvrdi da bi se vlada trebala pozabaviti prazninama u znanju unutar ministarstava i agencija za provođenje zakona o ideologijama, taktikama i akterima unutar „krajnje lijevih i anarhističkih“ prosvjednih pokreta te da bi obavještajne službe i ministarstvo unutarnjih poslova trebali klasificirati prijetnje na temelju procjene njihove „taktike za postizanje promjene i vizije svijeta koji žele stvoriti“.

Lord Walney preporučio je zakon koji bi tvrtkama i pojedincima olakšao držanje grupa kao što su Just Stop Oil, Extinction Rebellion i Insulate Britain financijski odgovornima za poremećaje i gubitke nastale njihovim prosvjedima. Također se predlaže da policija više koristi nadzor nad prosvjednicima i da pri odlučivanju hoće li dopustiti ili zabraniti prosvjed u obzir uzme „kumulativne poremećaje i štetu“ koja iz toga proizlazi, npr. učinak prosvjeda povezan s ratom u Gazi je porast broja antisemitskih zločina iz mržnje.

Predložio je i uvođenje potpune zabrane pokrivanja lica tijekom prosvjeda te razmatranje uspostave tampon zona oko parlamenta i ureda zastupnika, čime bi se spriječili fizički napadi na zastupnike.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...