Ponedjeljak, 28. listopada 2024.

Poraz poljskoga zakona o pobačaju pokazuje da se nacija još uvijek zalaže za svetost života

Parlament Republike Poljske većinom je glasova odbacio prijedlog zakona kojim se dekriminalizira ubijanje nerođene djece putem pobačaja. Zahvaljujući stavu saborskih zastupnika iznad političkih podjela, nedvosmislenom glasu Crkve i iznimnoj mobilizaciji društva, zakonski napad na ustavom zajamčenu zaštitu života (čl. 38. poljskoga Ustava) nije uspio.

Svaki poraz prijedloga zakona o pobačaju pojačava proces podizanja razine pravne zaštite života u Poljskoj koji traje već 31 godinu, a s ciljem potrebne jednake pravne zaštite života za svako dijete, kako prije tako i nakon rođenja. To vrijedi i na razini kaznenoga prava.

Rezultat današnjega glasovanja treba prije svega čitati kao stav Poljske na strani civilizacije života koja nalaže da politička vlast treba stati na stranu najslabijih i najpotrebnijih pomoći. To je također daljnji korak prema ispunjavanju obveze sadržane u Deklaraciji UN-a o ljudskim pravima i Konvenciji o pravima djeteta, koje nas podsjećaju da „dijete, zbog svoje fizičke i mentalne nezrelosti, treba posebnu zaštitu i skrb , uključujući odgovarajuću pravnu zaštitu, prije i nakon rođenja.” Na taj je način zakonski sankcionirano osnovno, općeljudsko moralno načelo „Ne ubij!” usavršeno.

Istodobno, ne treba zaboraviti da poljski parlament još uvijek radi na drugim projektima pobačaja koji su u suprotnosti s poljskim ustavom, koji zadiru u gore navedena načela i čije bi donošenje neizbježno dovelo do smrti tisuća djece, neopisive osobne tragedije mnogih građana Poljske i moralnoga pada nacije, a da ne govorimo o produbljivanju ionako dramatičnoga demografskog sloma Poljske.

Stoga pozivamo njihove autore, zastupnike i senatore, da povuku ove prijedloge zakona ili ih odmah odbace na glasovanju, a predsjednika Republike Poljske da stavi veto na svaki zakon koji bi doveo do smanjenja razine zaštite života u Poljskoj.

Također pozivamo vlastodršce, parlamentarnu većinu i sve zastupnike i senatore Republike Poljske, da zakonodavne napore i državnu politiku usmjere ne na ubijanje djece pobačajem, već na učinkovitu, punu, pravnu zaštitu života i pravedno, sustavno ispunjavanje ustavne obveze sadržane u članku 71. Ustava Poljske, prema kojoj „obitelji u teškoj materijalnoj i socijalnoj situaciji, posebno one s mnogo djece i nepotpune obitelji, imaju pravo na posebnu pomoć javnih vlasti” i da „majka prije i poslije poroda ima pravo na posebnu pomoć državnih tijela”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...