Utorak, 29. listopada 2024.

Napadi Islamske države u Africi: Samo su ove godine teroristi ubili preko 2000 ljudi

Samo u prvoj polovici 2024. Islamska država (IS) izvela je 788 napada u svijetu. Čak 536 ih se dogodilo u Africi, gdje su od ruke terorista poginule 2142 osobe. Više od polovice smrtnih slučajeva – 1115 – zabilježeno je, prema izračunima Afričkoga zapovjedništva SAD-a (AFRICOM), u zapadnoj Africi. Odnosno, tamo gdje teroristi Islamske države Zapadnoafričke provincije (ISWAP) i Islamske države u Velikoj Sahari (ISGS) imaju svoje baze.

Mali, Burkina Faso, Niger i Nigerija najosjetljiviji su na terorističke napade u ovoj regiji. U prva dva, IS je iskoristio sigurnosni vakuum nastao povlačenjem UN-ovih i francuskih vojnih snaga. U Nigeriji su, prema izračunima lokalnih novina Premium Times, teroristi ISWAP-a od siječnja do lipnja izveli 232 napada u kojima je ubijeno 609 ljudi.

Iako ISWAP djeluje uglavnom u sjeveroistočnoj Nigeriji, također se sve više osjeća u Čadu i Kamerunu. U potonjoj zemlji ove je godine najmanje 40 ljudi poginulo od ruku terorista.

Prije tjedan dana Leonardo Simao, posebni predstavnik UN-a za ovaj dio Afrike, objavio je da se terorizam trenutno širi iz Sahela prema obalnim državama zapadne Afrike.

Togo, smješten u Gvinejskom zaljevu, već se dvije godine bori s terorizmom koji prodire do njegovih sjevernih granica. Susjedni Benin gotovo je zatvorio granicu s Nigerom i pojačao je s nekoliko tisuća vojnika u prvoj polovici 2024. godine. Proračun za obranu zemlje porastao je za 12,2 % u 2022. Benin također jača vojnu suradnju s Ruandom i SAD-om. Slične akcije poduzimaju i vlasti Obale Bjelokosti i Gane.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...