Četvrtak, 28. ožujka 2024.

DEMOGRAFSKA KATASTROFA KAO SLIKA RADA VLADAJUĆIH Hrvatska u deset zemalja koje će do 2050. izgubiti najviše stanovnika

Prema izvještaju UN-a „Izgledi svjetskog stanovništva 2022“ (World Population Prospects) Hrvatska pripada u deset zemalja koje će do 2050. imati najveće relativno smanjenje broja stanovnika.

Hrvatska bi do 2050. trebala pasti na 3,3 milijuna stanovnika, tj. imati 17 posto manje stanovnika nego danas.  UN je, međutim, svoje procjene temeljio na staroj brojci od 4,03 stanovnika, a ne na novoj od 3,88 milijuna.

Prošlogodišnji je popis pokazao da je Hrvatska u deset godina već izgubila gotovo 400.000 ljudi, a stvarne su brojke i veće. Osim toga, i Bosna i Hercegovina prazni se od hrvatskog stanovništva.

Iseljavanje i prirodni pad stanovnika nastavili su se i nakon popisa stanovništva, a pompozno najavljene mjere za povratak ljudi dale su rezultat jednak nuli.

Dok se iz Hrvatske iseljavaju Hrvati, useljavaju se stranci pa već danas u Hrvatskoj imamo više od 100.000 stranih radnika. Zamjena stanovništva, kao i u drugim zemljama (sjevero)zapadne Europe je krenula.

Istraživanja su pokazala da su nepravda i klijentelizam glavni uzroci iseljavanja. No bez takva koruptivnog modela mnogi istaknuti pripadnici današnjih političkih struktura ne bi nikada primirisali vlasti. Zato taj sustav perpetuiraju i zbog partikularnih interesa kopaju grob hrvatskoj naciji. Smanjenju broja stanovnika pridonosi i današnji sustav vrijednosti na Zapadu koji prezire život, a glorificira hedonizam i dekadenciju.

Bez povratka vrijednostima i bez uklanjanja klijentelizma hrvatska nacija ne može doživjeti oporavak.

Činjenica pak da je Hrvatska u samome vrhu po broju iseljenih najbolje govori o rezultatima rada današnjih vladajućih struktura.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...