Petak, 26. travnja 2024.

NAKON PRIJETNJI RATOM: Izetbegović se sada grozi prijateljima sa zapada, o kome se radi?

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je izjavio kako lideri političkih stranaka BiH ne će moći postići dogovor o izmjenama izbornog zakona prije listopadskih izbora pa će visoki predstavnik Christian Schmidt ponovo intervenirati, ali je najavio dodatni pritisak čiji je cilj onemogućiti izmjene koje bi išle na ruku HDZ-u BiH.

Dodao je kako je optimist te je uvjeren da će javnim pritiskom odnosno lobiranjem među prijateljima „na istoku i zapadu“ SDA uspjeti „usmjeriti“ visokog predstavnika.

Ove izjave dolaze nakon Izetbegovićevih nedavnih ratnohuškačkih izjava zbog kojih je reagiralo čak i američko veleposlanstvo koje inače služi kao čista transmisija (veliko)bošnjačkih izjava.

Podsjetimo da je pred dvije godine Izetbegović još otvorenije prijetio ratom:

„Hrvati imaju previše prava i ako ovako nastave, za dvije će se godine probosanske snage organizirati, ne će imati ni ovo danas što imaju, razbit ćemo okove pariteta… Ne mogu Hrvati imati isto kao i mi kojih ima četiri puta više… Ako bude potreba, imamo prijatelje iz Europe i islamskih zemalja, ne daj, Bože, potrebe, pobijedit ćemo i vojno ako treba. Ako se budu okovi stavljali na ruke najbrojnijega naroda u BiH, ako mu se ne bude dalo da dođe do onoga što je izglasao na izborima, onda će se i taj narod organizirati tako da blokade u budućim ciklusima sigurno razbije, da ih ukloni“.

Hrvati, dakle, imaju i previše prava pa je jasno da Bošnjaci ne žele pristati niti na minimalne promjene izbornog zakona u pravcu povratka otetih prava najmalobrojnijeg naroda.

Osim toga, Bakir i tada i danas prijeti ratom, ali i prijateljima na zapadu.

Zna se tko su prijatelji na istoku: Turska, arapske zemlje pa i Iran.

No tko su ti misteriozni bošnjački prijatelji na zapadu. Jasno je to i od ranije, no posljednjih tjedana vrlo se jasno razotkrilo da hrvatski stavovi nemaju potporu gotovo nigdje ne dičnome zapadu, a da najmoćnije zemlje kao što su SAD i Njemačka podupiru velikobošnjačke interese.

Mogli bismo ovdje lamentirati o pomoći Bošnjacima devedesetih, ali i o hrvatskoj ulozi u obrani zapada tijekom mnogih stoljeća, no ovdje ćemo stati jer neke stvari već postaje izlišno ponavljati.

A kao što kaže stara latinska: qui nimium probat nihil probat – tko previše dokazuje ništa ne dokazuje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...