Četvrtak, 28. ožujka 2024.

PREZIRU ZDRAVI RAZUM Nesposobni i potkapacitirani bruxelleski birokrati ponovno prijete Poljskoj i Mađarskoj

U situaciji dok Ukrajinom bjesni rat, izazvan ruskom agresijom, bruxelleske glavešine od te su države zahtijevale ratificiranje Istanbulske konvencije što se može tumačiti jedini kao oblik ucjene i ideološke agresije, ali i izostanka zdravog razuma.

Samo luđak može od države koja se bori za elementarnu egzistenciju zahtijevati ratificiranje dokumenta koji inaugurira proturazumsku rodnu ideologiju.

EU je tijekom mnogih kriza, od ekonomske krize 2008., migrantske 2015., brexit krize 2016., korona-krize 2020. kao i sada tijekom ukrajinske krize 2022. pokazala da je vrlo loš i nesposoban krizni manager.

Tijekom korona krize već se pisalo o posmrtnim zvonima EU-a, a sadašnji je rat pokazao da su ideje o strateškoj autonomiji bajke i da Unija u sigurnosnom smislu jednostavno ne može bez SAD-a.

Ipak, nesposobni bruxelleski glavešine nešto i znaju: docirati vodstvima tzv. neposlušnih država. Pritom su, dakako, posebno na udaru Poljska i Mađarska.

U najnovijem izvješću tako je EU poručila Mađarskoj i Poljskoj da ojačaju neovisnost pravosuđa i medija, kao i mjere borbe protiv korupcije.

Bruxelleski birokrati su zaključili da  „uvjeti za deblokadu financijske pomoći za te dvije zemlje i dalje nisu ispunjeni, te da i dalje postoji ozbiljna zabrinutost“.

Sve su oči uprte  –  pišu tzv. mainstream mediji – u dvije bivše komunističke zemlje u kojima euroskeptične vlade vode sve ogorčenije bitke s EU-om oko migracija, ljudskih prava, ekoloških pitanja i demokratskih vrijednosti.

Europska komisija je Budimpešti uskratila pristup do 15,5 milijardi eura poticajnih sredstava namijenjenih pomoći u podizanju gospodarstava nakon pandemije covida-19, te dodatnih 36 milijardi eura predviđenih za Poljsku, najveću zemlju na istoku EU-a.

U situaciji velike ekonomske krize, ali prihvata velikog broja izbjeglica iz Ukrajine Mađarska i Poljska tako ostaju bez sredstava za ekonomski oporavak.

Potkapacitirani bruxelleski globalisti očito ne shvaćaju da ovakvima postupcima kopaju grob Europskoj uniji i da bi sljedeći bilo koji malo jači požar u Europi mogao izazvati velike probleme.

Ideološka zatucanost protivnika zdravog razuma ozbiljno dovodi u pitanje elementarno funkcioniranje političkih procesa u Europi. Posljedice bi mogle biti kobne.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...