Četvrtak, 02. svibnja 2024.

Britanska woke policija nije uspjela riješiti niti jednu krađu

Britanske woke policijske snage pretrpjele su novi udarac jer statistike pokazuju da gotovo u devet od deset četvrti u kojima su prijavljene krađe nije riješen niti jedan slučaj.

Britanski policajci izgubili su velik dio simpatije koju su im tradicionalno pružali desno orijentirani članovi javnosti jer uhićuju ljude zbog memeova, šala i prozivaju desetke tisuća ljudi odgovornima za takozvane „incidente mržnje koji nisu povezani s kriminalom“, dok su imovinski kriminal te nasilni i seksualni zločini zanemareni, a time su vjerojatno izgubili simpatije od većeg dijela javnosti u trenutku kada woke policija nije uspjela riješiti niti jednu krađu u 84 posto četvrti u posljednje tri godine.

„[Rješavanje] krađe trebalo bi temelj rada policije u predgrađima”, požalila se povjerenica za žrtve za Englesku i Wales, Dame Vera Baird, u komentarima koje citira „The Telegraph“.

„Za mnoge od nas prijava krađe bit će naš prvi i jedini angažman s našom lokalnom policijom, a postupak policije će oblikovati naše dojmove o policiji i njezinoj učinkovitosti“, objasnio je povjerenik, bivši državni odvjetnik i zastupnik u Laburističkoj stranci za vrijeme prošle vlade.

„Suočeni s tako niskim stopama osumnjičenika koji su identificirani, kažnjeni ili optuženi, mnoge će se žrtve zapitati je li krađa učinkovito dekriminalizirana i osjećat će se kao da su sve više prepušteni samima sebi dok lopovi nekažnjeno djeluju”, dodala je Dame Vera Beird.

Mike Penning, zastupnik Konzervativne stranke u parlamentu koji je prethodno bio ministar pravosuđa i ministar policije u vladi Davida Camerona, rekao je da bi Državno odvjetništvo (CPS) trebalo snositi dio krivnje jer policija ulaže malo truda u rješavanje krađa zato što „znaju da Državno odvjetništvo nije zainteresirano, jer čak i da policajci dovedu osumnjičenog/u na sud, samo će dobiti blagu kaznu“.

Međutim, policija isto tako zanemaruju same istrage krađa jer novinarska istraga „Telegrapha“ je otkrila da niti jedna provala nije riješena u gotovo polovici od 32.000 četvrti koje su prijavljene policiji tijekom trogodišnjeg razdoblja, a snage se ponekad ne trude poslati policajce da dođu na mjesto zločina.

Ovo loše djelovanje policije u pogledu kriminala je djelomično uklonilo fokus s nasilnih zločina, sa policijskih zapisnika o silovanjima, seksualnim napadima i primjeni nasilja, koje su sada na najvišem nivou od početka evidencija, od 2002. godine.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...