Četvrtak, 25. travnja 2024.

Japanska vlada poručuje građanima da postanu alkoholičari!

Čitajući lijevi žurnal „Guardian“ naišao sam na zanimljiv članak (koji možete vidjeti pročitati ovdje) u kojem japanska vlada poručuje građanima kako ih treba oporezivati još više tako da ih potiče da piju alkohol. Zašto da se smanje porezi u vremenu ekonomske krize i inflacije?

Japanci bi se itekako trebali sjetiti svoje vlade kada budu pili tradicionalno piće saké (japansko vino od riže) jer vlada je tako pažljiva i misli na njih. Ovakav oblik dodatnog oporezivanja bi trebao zabrinuti i nas u Europi. Naši političari su uvijek bili kreativni pa dodatni porezi na alkoholna pića svakako zvuče primamljivi ekonomskim stručnjacima.

Zanimljivo je da japanska vlada potiče svoje građane da piju više alkohola, a time ih de facto potiče da postanu alkoholičari! Ako postanu alkoholičari, onda će se zbog veće konzumacije alkohola kod određenog dijela građana pojaviti zdravstveni problemi. Ovaj način oporezivanja u sarkastičnom tonu pomalo podsjeća pomalo na tvrdnju bjeloruskog predsjednika Lukašenka da građani trebaju piti više vodke kako bi ostali zdravi za vrijeme pandemije COVID – a 19. O čemu se može pročitati više članaka, među njima i ovaj.

Japanska vlada, kao i svaka druga vlada, potiče građane da manje puše, piju i voze manjom brzinom, ali se upravo naknadama i oporezivanjima građana ostvaruje profit na ljudskim ovisnostima. Igraju se s građanima kao da su masa koja nema klasnu svijest (da se poslužim marksističkim izrazom) i onda je vlada ta koja ih prosvjetljuje svojim političkim odlukama i dopuštenjima.

To objašnjava zašto je u mnogim zemljama ostvaren još veći profit u takozvanom porezu „na grijeh“ za vrijeme COVID pandemije. U većini zemalja su trgovine alkoholnim pićima bile neophodan posao koji je morao ostati otvoren tijekom karantena jer građani trebaju uvijek imati mogućnost za kupovinu alkoholnih pića. Ista stvar se ne bi mogla reći za slobodu kretanja.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...