Utorak, 16. travnja 2024.

Trumpov zid je šaptom pao?

U medijima se prvenstveno govori o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, ali se zaboravlja da je gotovo pet milijuna ilegalnih imigranata ušlo u državu tijekom osamnaest mjeseci Bidenove vladavine.

U izjavi Agencije za migracijsku reformu (FAIR) od 16. kolovoza (koju možete pročitati ovdje) je potvrđeno da je više od 4,9 milijuna ilegalnih migranata ušlo u Sjedinjene Američke Države tijekom razdoblja kraćeg od dvije godine, dok je od ukupnog broja imigranata u tom razdoblju čak devetsto tisuća kriminalaca iz zemalja Latinske Amerike. To su poznate brojke, pravo pitanje je koliko još ilegalnih imigranata ušlo u Sjedinjene Američke Države bez ikakve kontrole?

Zanimljivo je zapažanje predsjednika FAIR – a koji je zaključio kako je broj ilegalnih imigranata koji je ušao u zadnjih osamnaest mjeseci jednak cjelokupnom stanovništvu Irske. Razlog ovolikog broja imigranata treba tražiti u ukidanju ključnih političkih odluka o kontroli granice iz vremena dok je Trump bio predsjednik.

Uz broj imigranata, porastao je i broj uhićenja na jugu Sjedinjenih Američkih Država (zabilježeno je skoro dva milijuna uhićenja prošle godine). Primjerice u lipnju je uhićeno više od dvjesto tisuća imigranata u pokušaju prelaska granice Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

Predsjednik organizacije FAIR je napomenuo kako „beskrajan dotok ilegalnih doseljenika i povećano krijumčarenje narkotika ne će prestati sve dok ova administracija ne pokaže spremnost da provode naše zakone“.

Uz ekonomsku krizu ovo je još jedan udarac za administraciju predsjednike Bidena te je pitanje hoće li Biden uspjeti uopće napraviti ijednu suvislu reformu u vremenu svoga mandata, a ilegalne migracije su jedan od najvećih izazova s kojim se suočavaju Sjedinjene Američke Države jer bi uskoro španjolski mogao postati službeni jezik umjesto engleskog.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...