Četvrtak, 28. ožujka 2024.

UDARAC „SRPSKOME SVETU“: Pala crnogorska vlada Dritana Abazovića

Zastupnici u crnogorskom parlamentu jučer su izglasovali nepovjerenje Vladi pod vodstvom Dritana Abazovića, nakon što je inicijativu podnijela Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Za opoziv Vlade glasovalo je 50 od ukupno 81 zastupnika.

Dio oporbe je uoči glasanja pokušao s Abazovićem dogovoriti rekonstrukciju Vlade nakon koje bi u izvršnu vlast ušle sve političke stranke u parlamentu, osim onih koje su podnijele inicijativu za smjenu. Međutim, oporbena Demokratska Crna Gora bivšeg predsjednika Skupštine Alekse Bečića, koja ima devet zastupnika u parlamentu, nije prihvatila taj poziv već su se njeni zastupnici izjasnili za pad Vlade.

Podsjetimo, u veljači je već smijenjena vlada Zdravka Krivokapića. Ovoga se smatralo čovjekom bliskim Srpskoj pravoslavnoj crkvi. No ni on nije uspio napraviti ono što je napravio Dritan Abazović, a to je potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC-om. Riječ je o ugovoru koji jača ulogu SPC-a u kao velikosrpske i protucrnogorske institucije.

Podsjećamo i na to da je Oslobođenje” nedavno objavilo tekst o poslovnim vezama brata crnogorskog premijera Džihana Abazovića i partnerice srbijanske premijerke Milice Đurđić. Ovi zajedno otvaraju kliniku koja bi trebala biti smještena u zgradi bivšeg Beogradskog izdavačkog grafičkog zavoda.

Iako je početno bio percipiran kao zapadni čovjek, Abazović je prema svemu sudeći kooptiran u političko kolo „srpskoga sveta“. Pad njegove vlade stoga je udarac velikosrpskoj politici u Crnoj Gori.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...