Četvrtak, 18. travnja 2024.

Afričke nacije se hrabro bore protiv prava na pobačaj i rodne ideologije!

Rezolucija Ujedinjenih naroda koja definira pobačaj kao ljudsko pravo i promiče rodnu ideologiju usvojena je ovog mjeseca uz ogromnu potporu zapadnih zemalja, ali joj se protivila skupina uglavnom afričkih država.

Rezolucija pod naslovom „Međunarodna suradnja za pristup pravdi, pravnim sredstvima i pomoći za osobe koje su preživjele seksualno nasilje“, uključuje dijelove dokumenta koji navode da zemlje moraju omogućiti siguran pristup pobačaju kao “ljudsko pravo“.

U rezoluciji, koja je usvojena 2. rujna, se poziva države na podržavanje rodne terminologije za koju su neke zemlje rekle da je u suprotnosti s njihovim vrijednostima jer je u suprotnosti s tradicionalnim pogledom na ljudsku seksualnost.

Fokus rezolucije na pobačaj i rodnu ideologiju našao se na udaru kritika trideset tri nacije, prvenstveno iz Afrike.

Nigerija je predvodila borbu predlažući nekoliko amandmana za zaštitu nerođene djece i brisanje kontroverznog jezika iz rezolucije, ali mjere nisu dobile dovoljnu potporu da bi bile usvojene.

„Svaka država bi trebala odlučiti o svojim zakonima o pobačaju na nacionalnoj razini bez vanjskog uplitanja“, rekao je predstavnik Nigerije u žestokoj raspravi. „Države bi trebale pomoći ženama da izbjegnu pobačaj i osigurati majkama i njihovoj djeci zdravstvenu i socijalnu podršku”.

„[Ovo] stvara opasnost da će žene biti pod pritiskom da pobace svoje bebe”, dodao je predsjednik Nigerije.

Nigerija je isto tako izrazila snažno protivljenje referencama na rodni identitet, tvrdeći da “rod“ može uključivati samo “muško“ ili “žensko“ i najavila da će se zemlja u potpunosti povući iz rezolucije kako bi obranila svoje „vrijednosti, zakone i suverenitet“.

U primjedbama na sastanku Ujedinjenih naroda, diplomatski predstavnik Senegala osudio je uključivanje pobačaja kao metode planiranja obitelji i ustvrdio da se riječ “rod“ mora odnositi samo na „društvene odnose između muškaraca i žena“.

Među trideset dvije zemlje koje su se pridružile Nigeriji u podršci amandmanima za uklanjanje pobačaja i rodnog jezika iz rezolucije su bile Uganda, Kamerun, Etiopija, Senegal, Filipini, Nikaragva, Rusija i nekoliko bliskoistočnih zemalja.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...