Petak, 26. travnja 2024.

Biskupi u Belgiji prkose Vatikanu: Uvest će blagoslov istospolnih parova u svojim biskupijama

Otvoreno prkoseći Vatikanu, katolički biskupi u Belgiji najavili su uvođenje obreda blagoslova istospolnih parova u svojim biskupijama.

Biskupi Flandrije su isto tako objavili liturgijski obrazac za blagoslov homoseksualnih zajednica. „Čineći to, oni postupaju izravno protiv Vatikana”, izvještava Nederlands Dagblad.

Vatikan je u ožujku 2021. objavio službeno priopćenje da Katolička Crkva nema ovlasti davati liturgijski blagoslov homoseksualnim parovima.

Međutim, temeljeći svoj argument na Amoris laetitia, kardinal Jozef De Kesel (nadbiskup Mechelena-Bruxellesa) i drugi biskupi flamanskog govornog dijela Belgije 20. rujna objavili su dokument pod naslovom Biti pastoralno blizak homoseksualnim osobama — Za otvorenu Crkvu koja ne isključuje nikoga.

Biskupska publikacija sadrži predloženi liturgijski obrazac za blagoslov istospolnih parova, uključujući molitve, čitanje Svetog pisma i dijelove u kojima par može „pred Bogom izraziti kako su predani jedno drugome“.

Biskupi flamanskog govornog područja Belgije isto su tako najavili da će svaka biskupija imenovati osobu kao „konkretan odgovor za ispunjenje želja vjernika da se u vođenju crkvenog pastorala izričito obrati pozornost na situaciju homoseksualnih osoba, njihovih roditelja i obitelji. Papa Franjo je to također izričito izrazio u svojoj apostolskoj pobudnici o pastoralu obitelji iz travnja 2016., Amoris laetitia (‘Radost ljubavi’)“.

Kongregacija za nauk vjere izdala je nedavno svoju posljednju deklaraciju o istospolnim blagoslovima, u dokumentu poznatom kao Responsum ad dubium („Odgovor na pitanje”).

U odgovoru na upit „Ima li Crkva moć davati blagoslov zajednicama osoba istoga spola?”, Kongregacija za nauk vjere je odgovorila negativno. A svoje objašnjenje je u dokumentu iznijela uz popratne komentare.

Priopćenje Vatikana, objavljeno uz odobrenje pape Franje, izazvalo je proteste i otvoreni prkos u katoličkom svijetu njemačkog govornog područja. Organizatori Sinodalnog puta su održali prosvjed kao odgovor na izjavu Kongregacije za nauk vjere da Crkva nema ovlasti blagosloviti istospolne zajednice. Uz Sinodalni put, mnogi njemački klerici su isto tako otvoreno prkosili Vatikanu i provodili ceremoniju blagoslova istospolnih parova.

U srpnju je glavni tajnik Središnjeg odbora njemačkih katolika (ZdK) rekao da je Sinodalni put svjestan protest protiv trenutnog katoličkog katekizma, koji je kritičan i omalovažava homoseksualce od sredinom 70-ih i još uvijek tvrdi da su homoseksualni odnosi grijeh”.

Njegove komentare objavila je 17. srpnja na njemačkom i engleskom jeziku web stranica Outreach, koju uređuje p. James Martin (isusovac koji zagovara prava LGBTIQ+ osoba).

Uz to je nekoliko njemačkih biskupa nedavno podržalo promjene u crkvenom nauku o seksualnosti i rodnom identitetu.

Da vidimo što KKC kaže o homoseksualnosti…:

„Nemali broj muškaraca i žena pokazuju duboko ukorijenjene homoseksualne težnje. Ta objektivno neuredna sklonost za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju, i ako su kršćani, da sa žrtvom Gospodinova križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja“.

Isto tako u KKC piše sljedeće: „Homoseksualne osobe pozvane su na čistoću. Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadšto uz potporu nesebična prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, one se mogu i moraju, postupno i odlučno, približiti kršćanskom savršenstvu“ (KKC, br. 2359).

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...