Petak, 26. travnja 2024.

Deset izuma poljskih znanstvenika koji su promijenili svijet

Poljska je kao zemlja od skoro četrdeset milijuna stanovnika poznata zbog Ivana Pavla II., pierogija (nacionalnog jela), pokreta Solidarnost, svetišta Częstochowa, stare gradske jezgre Krakowa, Auschwitza, Frederica Chopina i tako dalje.

U ovome kratkom osvrtu Vam donosimo deset izuma bez kojih svijet ne bi isti, a izumitelji su bili Poljaci.

Prva na listi izuma je kerozinska svjetiljka izumljena 1853. Izumitelj je bio kemičar Jan Józef Ignacy Łukasiewicz koji je isto tako izgradio prvu naftnu bušotinu i prvu rafineriju nafte u Galiciji. Riječ je o znanstveniku s kojim su povezane brojne izreke u vezi s ekonomskim napretkom u Poljskoj.

Drugi na listi izuma je walkie talkie, koji je izumio Henryk Magnuski (poljski imigrant u Sjedinjenim Američkim Državama) za vrijeme Drugog svjetskog rata kako bi olakšao komunikaciju vojnicima na bojnom polju.

Treća na listi izuma je spajalica za papir koju je izumio Jozef Hofmann početkom dvadesetog stoljeća, a iako na prvu izgleda kao bezazlen izum, ipak nam pomaže da održimo poredane papire čak i kada nemamo broj stranica na papirima.

Četvrti na listi izuma su štapići za uši, koje je izumio Leo Gerstenzang davne 1923. kao pomoć u održavanju higijene. Da je danas imao taj patent vjerojatno bi bio milijunaš.

Peta na listi izuma je pancirka koju je izumio Casimir Zeglen davne 1893. i s njome je zaštićeno mnogo života u prošlom (20. stoljeću), ali i u ovom 21. stoljeću. Ako ništa drugo, onda je barem trebao dobiti Nobelovu nagradu za mir.

Šesti na listi izuma je detektor mina (metala), koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata (1941.) izumio Josef Kozacki. Glavna primjena ovakvog uređaja je pri razminiranju (pronalaženje mina), pronalaženju oružja kao što su noževi i pištolji, zatim u zrakoplovstvu, geofizici, arheologiji i sl. Može se koristiti i za pronalaženje žica unutar zidova.

Sedmi na listi izuma je zvuk u filmovima, što je izumio Joseph Tykociński-Tykociner (poljski inženjer i biznismen). Unutar godinu dana nakon što je počeo raditi kao sveučilišni profesor, izveo je prve snimke zvuka na filmu na demonstraciji iz jednog kolegija fizike kojim je pokazao kako se slike i zvuk mogu sinkronizirati istovremeno da bi se proizveo „talkie“, film sa zvukom.

Osmi na listi izuma je željeznički signal, koji je izumio Jan Jozef Baranowski sredinom devetnaestog stoljeća. Željeznički signal koji je postavljen pokraj željezničke linije kako bi prosljeđivao informaciju o statusu željezničke linije ispred vozača vlaka, a time su spašeni i mnogi životi.

Deveta na listi izuma je prva podmornica s električnim baterijskim pogonom koju je izumio Stefan Drzewiecki davne 1884. Riječ je o revolucionarnom izumu kojim je izmijenio tok mnogih ratova i mnogih pomorskih bitki.

Deseto na listi izuma je mini računalo za osobnu upotrebu (K-202), koje je izumio Jacek Karpinski davne 1970. Riječ je o izumu koji je promijenio svakodnevni život mnogih ljudi i olakšao nam komunikaciju, napose kasniji modeli mini računala koji su svijet pretvorili u globalno selo.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...