Utorak, 23. travnja 2024.

Katolička crkva u Škotskoj pozvat će državu da zaustavi plan eutanazije!

Katolička crkva u Škotskoj progovorila je o opasnostima trenutnog prijedloga za legalizaciju potpomognutog samoubojstva za smrtno bolesne osobe.

Liam McArthur, koji je zastupnik u škotskom parlamentu, predstavio je 8. rujna svoj konačni prijedlog zakona o potpomognutoj smrti za neizlječivo bolesne odrasle osobe, što je potaknulo oštru izjavu Anthonyja Horana, predsjednika udruženja katoličkih zastupnika u škotskom parlamentu.

U izjavi objavljenoj 8. rujna, Horan je rekao: „Konačni prijedlog Liama McArthura za nacrt zakona o potpomognutom samoubojstvu je opasan. Riskiramo potkopavanje pružanja palijativne skrbi i potkopavanje napora da se spriječi samoubojstvo. Zbog toga zakona će se najranjiviji ljudi, uključujući starije osobe i osobe s invaliditetom, osjećati kao teret, a mjere pomoći će se pokazati uzaludnim. Važeći zakon je zaštita. Trebali bismo brinuti o ljudima, a ne ubijati ih”.

Horan je dodao: „Činjenica da je pismo već potpisalo 175 zdravstvenih djelatnika, zapravo pokazuje koliko je ovaj prijedlog zakona opasan… Katolička Crkva će pozvati škotske političare da se upoznaju s opasnostima koje su već viđene u inozemstvu, posebno nepodnošljivim pritiskom na ranjive, invalide ili starije osobe da prerano okončaju svoje živote“.

U međuvremenu, javna rasprava o McArthurovom prijedlogu zakona bila je prepuna kontroverzi nakon što je pro-life organizacija Right to Life objavila izjavu 8. rujna, rekavši da je više od 3500 upita građana uklonjeno iz javne rasprave.

U izjavi se navelo kako „3526 građana zahtjeva poništenje mogućeg zakona o potpomognutom samoubojstvu Liama McArthura“, što je rezultiralo pozivima škotskoj vladi da provede hitnu neovisnu reviziju vođenja procesa.

McArthur namjerava pridobiti potporu dovoljno zastupnika kako bi se zakon mogao službeno predstaviti škotskom parlamentu sljedeće godine.

Zakon o potpomognutom samoubojstvu u Škotskoj, ako se donese, bi se provodio odvojeno od zakona u Engleskoj i Walesu.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...