Petak, 26. travnja 2024.

POLJSKI POVJESNIČAR: Rusija manipulira sloganima kršćanskih i konzervativnih vrijednosti

Poljski povjesničar i novinar Andrzej Nowak autor je knjige „Žrtve Ruskog Carstva – Carstvo kao žrtva“. U knjizi pokazuje to kako Rusija i Vladimir Putin manipuliraju sloganima kršćanskih i konzervativnih vrijednosti.

Mađarski prijevod knjige jučer je predstavljen u Budimpešti.

„Knjiga prikazuje različite aspekte Ruskog Carstva i specifične imperijalne kulture. Iako je plan o prijevodu publikacije nastao prije nekoliko godina, nije postojao jasniji politički kontekst za recepciju ove knjige, kao tijekom ruske agresije na Ukrajinu“, rekao je Nowak prije predstavljanja.

Povjesničar je naglasio kako je rat počeo prije deset godina. „Stalno vas podsjećam da rat u Ukrajini nije počeo u veljači 2022., nego 2014. Za to vrijeme 14 tisuća ukrajinskih vojnika poginuli su u obrani svoje zemlje“, dodao je.

Nowak smatra da se u Rusiji tijekom desetljeća razvila čitava kultura tajnih službi. Samo netko iz KGB-a može svrgnuti Putina, kao što jedan gangster svrgne drugoga, smatra Nowak.

Zatim je predstavio razlike između Britanskog i Ruskog carstva.

„Britanski povjesničar prof. Geoffrey Hosking primijetio je jednostavnu stvar: Engleska je imala imperij – Rusija je imperij. To je razlika između „imati“ i „biti“: Engleska je od kolonija odvojena morem, dok Rusija nema sličnu granicu između ruskog naroda i kolonija. Stoga je dekolonizacija Ruskog carstva izuzetno težak proces“, rekao je Nowak.

Iz perspektive imperijalne ideje, i Poljska i Mađarska smrtni su neprijatelji Rusije, naglasio je Nowak, izrazivši nadu da će „knjiga dodati neke argumente raspravi koja se vodi i u Mađarskoj“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...