Subota, 20. travnja 2024.

Što nas više progone, to ćemo više prigrliti križ!

Četrdeset dana za život u Španjolskoj će održati novu molitvenu kampanju od 28. rujna do 6. studenoga, a zagovornici života idu u kampanju s inicijativom „Što nas više progone, to ćemo više prigrliti križ!”.

Volonteri se po prvi put susreću s prijetnjom zatvora jer su se molili u blizini centara za pobačaje i pokušavali pomoći ženama da izaberu život za svoju djecu.

Prva nacionalna konferencija Četrdeset dana za život u Španjolskoj održana je od 10. do 11. rujna, nekoliko dana prije pokretanja jesenske kampanje, s temom „Progon i ustrajnost u misiji“. Događaj je bio dobro posjećen.

Tema je odgovor na promjenu španjolskog kaznenog zakona koja je stupila na snagu prošlog travnja, a koja predviđa „zatvorsku kaznu od tri mjeseca do jedne godine ili rad za opće dobro od trideset do osamdeset dana“ za svakoga tko prema zakonu podriva slobodu žena koje žele otići u centar za pobačaje.

Kazneni zakon propisuje kaznu za osobu koja „radi sprječavanja ostvarivanja prava na dobrovoljni prekid trudnoće uznemiravaju ženu dosadnim, uvredljivim, zastrašujućim ili prisilnim radnjama kojima se narušava njezina sloboda”.

Prema zakonu, zagovornici života mogu biti kazneno gonjeni, a da navodno povrijeđena osoba ili njen pravni zastupnik ne moraju podnijeti pritužbu.

U vrijeme usvajanja zakona, Bárbara Royo, kaznena odvjetnica, izjavila je za novine El Debate da je „teško ustvrditi kako oni koji prosvjeduju s transparentom ispred centra za pobačaje mogu biti osuđeni jer njihova prisutnost nije protiv bilo koje određene žene , nego protiv prakse koja za njih, zbog njihovih uvjerenja, njihove ideologije ili njihove vjere, nije dopustiva”.

„Da ne govorimo o tome policijska prijava bez prethodne pritužbe eventualne žrtve može poslužiti kao razlog za kažnjavanje; čime se eliminira osnovno načelo da bi postojalo kazneno djelo, a to je da mora postojati konkretna žrtva, u ovom slučaju žena, koja je prepoznatljiva meta prisile”, istaknula je odvjetnica.

Biskup Orihuela Alicantea, José Ignacio Munilla, sudjelovao je na konferenciji i osvrnuo se na prijetnju koju predstavlja ovaj zakon izlaganjem pod naslovom „Mučenici današnjice”.

Iz udruge Četrdeset dana za život poručili su da je konferencija — na kojoj su sudjelovali predstavnici iz Hrvatske, Njemačke, Kolumbije i Ujedinjenog Kraljevstva — poslužila i za „ujedinjenje mostova između naše braće koja su u različitim dijelovima svijeta u borbi za život”.

Direktor za međunarodne poslove udruge Četrdeset dana za život Tomislav Čunović rekao je kako „Španjolska ima potencijala za širenje pokreta“.

„Španjolska je katolička zemlja, s katoličkom tradicijom, i ako nećemo imati mnoga molitvena bdijenja u Španjolskoj, gdje ćemo ih imati ako ne ovdje?”; rekao je Tomislav Čunović, istaknuvši da je Španjolska „na dobrom putu“.

Tomislav Čunović je istaknuo kako je „naša zadaća dići glas i moliti, ujediniti se u molitvi i pokazati da je Španjolska društvo koje zagovara, prihvaća i voli život”.

Konferencija je isto tako bila prilika za „poboljšanje koordinacije i suradnje između različitih timova raspoređenih u dvadesetom jednom gradu u Španjolskoj“, rekla je voditeljica kampanje.

Četrdeset dana za život je međunarodna organizacija volontera koji se četrdeset uzastopnih dana mole u gotovo šesto gradova diljem svijeta za prestanak pobačaja.

Na međunarodnoj razini, od 2007. kampanja udruge Četrdeset dana za život zabilježila je više od dvadeset dvije tisuća beba spašenih od pobačaja, dvjesto četrdeset radnika/ica koje su napustili/e industriju pobačaja i sto dvadeset centara za pobačaj koji su zatvoreni.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...