Četvrtak, 25. travnja 2024.

STRAŠNO: Biskupija Roermand napušta pravilo služenja nedjeljne sv. mise u svakoj župi!

Biskupija Roermand u Nizozemskoj je službeno objavila da više neće služiti sv. misu svake nedjelje u svojim župama.

Umjesto toga, ordinarijat biskupije Roermond, na jugu zemlje, obavijestio je sve župe pismom da prelaze na služenje sv. mise tek svaki drugi tjedan.

Zbog manjka svećenika i radi uštede na troškovima, biskupija je priopćila da napušta svoje prijašnje pravilo o pružanju barem jedne sv. mise u tjednu u svakoj župi.

„Osim toga, u nekoliko župa sudjeluje tako malo broj ljudi na sv. misi da je puno veća motivacija okupiti vjernike iz različitih župa u jednom zajedničkom euharistijskom slavlju”, napisao je generalni vikar René Maessen u pismu koje datira iz kolovoza ove godine.

Financijski argumenti su isto tako igrali ulogu u promišljanju da se sv. misa više ne služi svaki tjedan, nego, na primjer, jednom u dva tjedna”, stoji u priopćenju na web stranici biskupije.

Razloge za tu tvrdnju treba tražiti u visokim cijenama plina i električne energije. „Iako financijski razlozi nikada ne bi smjeli biti glavna stavka u pastoralnim poslovima, oni se ne mogu zanemariti”, rekao je vlč. Maessen.

„Odluka nije donesena olako“, stoji na kraju pisma koje je svećenicima i vjernicima uputio generalni vikar biskupije.

Prema „Dutch News“ u Nizozemskoj živi oko tri i pol milijuna katolika, ali samo četiri posto katolika redovno ide na sv. misu. Zanimljivo je istaknuti kako je biskupija Roermand jedna od dvije biskupije u kojoj većinu populacije čine katolici.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...