Četvrtak, 25. travnja 2024.

Vatikan želi obnovu kontroverznog tajnog sporazuma s Kinom!

Gostujući na talijanskoj državnoj televiziji „RAI2“, kardinal Parolin je potvrdio povratak izaslanstva Svete Stolice iz Kine, kao i vjerojatno obnavljanje sporazuma o imenovanju biskupa ove jeseni.

Parolin je rekao da privremeni sporazum koji je Sveta Stolica potpisala 2018. s kineskim vlastima i koji je obnovljen dvije godine kasnije nastoji osigurati da svi biskupi budu u zajedništvu s papom. Napomenuo je da Crkvu čeka još dug put da vidi kako „sjeme klija“.

Papa je u nedavnom intervjuu za španjolski radio rekao kako „s Kinom nije lako, ali sam uvjeren da ne bismo trebali odustati od dijaloga“. „Možete biti prevareni u dijalogu, možete pogriješiti, ali dijalog je jedini način”.

„Uskogrudnost nikada ne može biti način postupanja“, rekao je papa. „Ono što se do sada postignulo s Kinom možemo zahvaliti dijalogu… neke konkretne stvari poput imenovanja novih biskupa… Ali to su isto tako koraci koji mogu biti upitni i rezultati mogu biti na ovoj ili onoj strani“.

Prema riječima stručnjaka za Kinu, o. Giannija Crivelera iz Papinskog instituta za misije u inozemstvu (PIME), papa je u intervjuu zapravo negirao da je dogovor Vatikana i Kine donio malo ploda za kineske katolike.

Kritičari vatikansko–kineskog sporazuma su, naime, inzistirali na tome da se situacija za kršćane u Kini nije poboljšala otkad je sporazum potpisan, nego se znatno pogoršala.

Dok je Vatikan postigao privremeni sporazum s Kinom o pitanju imenovanja biskupa, izvješća o progonu od strane kineske vlade i dalje postoje jer su podzemne crkve zatvorene, a njihovi svećenici pritvoreni, križevi uništeni, biblije zaplijenjene, a djeci mlađoj od osamnaest godina je zabranjeno da pohađaju sv. misu i vjeronauk. Vidjet ćemo u kojem će se smjeru nastaviti razvijati situacija u Kini, ali prije svega se treba moliti za našu braću koja trpe progone!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...