Subota, 20. travnja 2024.

Želi li biskup Jung promijeniti crkveni nauk?

„Mora se razjasniti smiju li nezaređene žene i muškarci krstiti, propovijedati i pružati pomoć bračnim parovima“, rekao je würzburški biskup.

Prema biskupu Franzu Jungu iz Würzburga, nakon četvrtog zasjedanja Sinodalnog puta mora se razjasniti smiju li i nezaređene žene i muškarci propovijedati i krstiti u crkvi. Jung je to objasnio u intervjuu objavljenom u četvrtak na web stranici Würzburške biskupije. U intervjuu se biskup osvrnuo na događaje na sinodalnoj skupštini te pozvao nas to da promišljanja koja su donesena na sinodalnoj skupštini budu predstavljena na Sinodi o sinodalnosti u Vatikanu.

Mons. Jung je odbacivanje temeljnog teksta (deklaracije) od strane blokirajuće manjine biskupa nazvao “bombom“ (nečim neočekivanim). Prema riječima würzburškog biskupa, ozračje na sinodalnoj skupštini doživio je „vrlo emotivno“.

O proglašenoj deklaraciji sada bi se morala očitovati Njemačka biskupska konferencija kako bi iz nje izradila preporuke za svakodnevno djelovanje. Biskupi, koji su na sinodalnoj skupštini odbacili deklaraciju, jasno su naglasili da nisu spremni provesti ove „preporuke u praksu“.

Osim toga, würzburški biskup je istaknuo da su se čula višestruka očitovanja Vatikana o Sinodskom putu u Njemačkoj. Vatikan je zauzeo “kritički stav“. No, čulo se i od stranih promatrača na sinodskom putu da su problemi žena i spolnosti u Crkvi „svugdje tema na dnevnom redu“ i da će te teme biti prisutne na nadolazećoj Sinodi o sinodalnosti. Treba napomenuti da su promatrači navedeni na web stranici Sinodalnog puta i dolaze isključivo iz Europe.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...