Subota, 27. travnja 2024.

Znate li za lažnu bitku kod Barking Creeka?

Na današnji dan prije osamdeset tri godine dogodila se tragikomična bitka kod Barking Creeka koja je rezultirala prvim smrtnim slučajem u redovima britanskog zrakoplovstva. Što se točno dogodilo? Dogodila se lažna uzbuna za zračnu opasnost u kojoj su dva RAF-ova Spitfirea srušila dva RAF-ova Hurricane.

To se dogodilo u danima kada je Ujedinjeno Kraljevstvo bila pod velikim pritiskom jer su objavili 3. rujna rat nacističkoj Njemačkoj (zbog napada na Poljsku) nakon žestokih rasprava u parlamentu. Svi su tih dana očekivali mogući zračni napad te je vojska bila pod najvećim stupnjem pripravnosti.

U zoru 6. rujna oglasili su se alarmi, a britanska vojska ne znajući da se dogodio kvar na radaru, smatrala je da se njemački zrakoplovi približavaju istočnim obalama Essexa. Stoga je grupa br. 11 RAF (14 vojnih zrakoplova) trebala pod zapovjedništvom kapetana skupine Davida Fredericka Luckinga srušiti njemačke ratne zrakoplove. No dva pilotska časnika uzela su par rezervnih zrakoplova (bez znanja ostalih pilotskih časnika) i slijedili ih na većoj udaljenosti. No osim te eskadrile zbog alarma je u izviđanje odlučila ići i 74. eskadrila koja je petnaest minuta kasnije poletjela.

Isto tako, većina pilota iz grupe br. 11 Kraljevskog ratnog zrakoplovstva nikada nije bila u vojnoj akciji i nikada nisu vidjeli njemački vojni zrakoplov. Nedostatak komunikacije između pilota i kontrole leta je uzrokovao da vojni piloti teško mogu razlikovati neprijateljski od prijateljskog zrakoplova.

Let 74. eskadrile predvodio je poručnik Adolf ‘Sailor’ Malan i dok je 74. eskadrila letjela sjeverno iznad Essexa Malan je uočio skupinu zrakoplova ispred sebe i preko radija pozvao „broj jedan, napad, kreni“. Malan je bio uvjeren da su neidentificirane letjelice ispred njega zbog svoje široke formacije zasigurno Luftwaffe borbene eskadrile.

Dva pripadnika 74. eskadrile su gađali dva pilota 56. eskadrile (iz grupe 11) koji su zaostali za svojom formacijom. Spitfirei su otvorili vatru te su srušili dva Hurricane, pri čemu je ubijen prvi vojni pilot Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u Drugom svjetskom ratu.

Nakon slijetanja u vojnu bazu 74. eskadrile vojni piloti su bili uhićeni, a suđenje je održano u strogoj tajnosti. Službeni transkript nikada nije izašao u javnost, a poručnik Malan je na suđenju negirao da je izdao zapovijed da vojni piloti pucaju. Ipak, piloti su zbog nedostatka dokaza oslobođeni i cijeli je slučaj ušao u povijest Ujedinjenog Kraljevstva kao nesretni ratni slučaj.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...