Subota, 27. travnja 2024.

Znate li za primirje između Italije i Saveznika?

Iako je službeno primirje između (Kraljevine) Italije i Saveznika u Drugom svjetskom ratu potpisano 3. rujna, službena kapitulacija se dogodila 8. rujna 1943., tj. na današnji dan prije sedamdeset devet godina. Kapitulacija koja je obznanjena putem radija pokazala je kako je Talijanima bilo dosta fašizma, jer su mjesec i pol ranije u urotu uspjeli smijeniti Mussolinija s premijerske funkcije.

Samo primirje su potpisali general bojnik Walter Bedell Smith (predstavnik savezničke vojske) i brigadni general Giuseppe Castellano (za obnovljenu Kraljevinu Italiju). Primirje je potpisano u savezničkom vojnom kampu u Cassibileu, na Siciliji, mjestu koje su okupirali Saveznici. Ono je odobreno od talijanskog kralja Viktora Emmanuela III. i maršala Badoglija, tadašnjeg premijera Italije.

Treba napomenuti da je saveznička delegacija dan prije potpisivanja primirja stigla u Rim kako bi obavijestila premijera Badoglia da će se 82. zračno – desantna divizija iskrcati kod grada Rima, ali zbog prisutnosti nacističkih snaga u samome Rimu otkazana je takva ideja. Nijemci su to sve pratili i pripremili vojnu operaciju Acshe, koja je trebala biti provedena ako fašistička Italije pređe na stranu Saveznika.

Nacistička Njemačka je zbog geografskog položaja Italije isti dan kada je potpisano primirje krenula u napad na talijanske snage u Italiji, južnoj Francuskoj i na Balkanu. Budući da je talijanska vojska bila slabog morala i iscrpljena zbog unutrašnjih sukoba u državi, Nijemci su lagano okupirali sjeverni dio Italije i vratili Mussolinija na vlast davši mu da de facto upravlja marionetskom državom. Dio Talijana koji se odupirao nacističkoj Njemačkoj je prešao na oslobođeni teritorij u južnoj Italiji, gdje se borio zajedno sa Saveznicima za oslobođenje Italije od nacističke čizme.

Pad fašističke Italije je označio početak sloma totalitarnih režima u Europi.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...