Srijeda, 24. travnja 2024.

Austrija tuži EU tvrdeći da prirodni plin i nuklearna energija nisu dovoljno “zelen“ izvor energije

Austrija se ne slaže da bi se prirodni plin i nuklearna energija mogli smatrati zelenom energijom i inzistira da bi to moglo naštetiti vjerodostojnosti Europske unije. Država Austrija tužit će Europsku uniju pred Europskim sudom zbog planova da se prirodni plin i proizvodnja nuklearne energije okarakteriziraju kao održive energije usred napora u borbi protiv klimatskih promjena.

U petak je austrijska vlada podnijela tužbu najvišem sudu Europske unije zbog klasifikacije koja se koristi za definiranje čistih izvora energije. Izvršna Komisija Europske unije planira sljedeće godine dodati određena nuklearna i plinska postrojenja na popis koji pomaže ulagačima da utvrde koji su projekti održivi.

Austrijska ministrica okoliša, Leonore Gewessler, upozorila je na to da bi ta mjera mogla predstavljati lažni zeleni marketing za nuklearnu energiju i plin unatoč šteti za okoliš koju uzrokuju. Rekla je da je nazivanje prirodnoga plina zelenim oblikom ekološkog korištenja energenata pogrješno i da bi moglo našteti vjerodostojnosti Europske unije.

Ministrica okoliša istaknula je da su katastrofe u Černobilu u Ukrajini i Fukushimi u Japanu pokazale da nuklearne elektrane dolaze s „neprocjenjivim rizicima“. U nizu tweetova ministrica Gewessler rekla je da dodavanje određenih vrsta plina u europski sustav taksonomije „ne odgovara europskim naporima za dobru i klimatski prihvatljivu budućnost“.

Austrija se prvenstveno oslanja na hidroelektrane za većinu svojih energetskih potreba, a jedina članica Europske unije koja će podržati Austriju u njezinoj tužbi je Luksemburg.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...