Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Dobre vijesti o američkom katolicizmu

George Weigel objavio je na portalu National Catholic Register otvoreno pismo kardinalu Grechu, glavnom tajniku Biskupske sinode, a mi ćemo za naše čitatelje u ovom prikazu sažeti temeljne ideje iz pisma koje Weigel zastupa.

„Nacionalna sinteza Božjeg naroda u Sjedinjenim Američkim Državama za biskupijsku fazu Sinode u razdoblju od 2021. do 2023.“, koju je pripremila Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država, vrlo je razočaravajući dokument prema Weigelu jer se usredotočuje na jedan posto američkih katolika koji su sudjelovali u „sinodalnim raspravama“ zagovarajući „progresivnu“ verziju katolicizma.

No umjesto da kritizira biskupsku fazu Sinode u Sjedinjenim Američkim Državama u pismu je Weigel naglasio pozitivne promjene u američkom katolicizmu. Katoličke osnovne škole preuzele su ulogu državnih škola u vremenu pandemije jer su nastavile s izvođenjem nastave. Primjerice, katolička škola Mother Mary Lange u Baltimoreu razvila je program protiv siromaštva i prima učenike iz svih slojeva društva. Crkva je isto tako započela studentski pastoral na državnim sveučilištima, a teksaško sveučilište A&M postalo je bogat izvor duhovnih zvanja, ali je isto tako pripremilo mnoge katoličke parove za brak i obiteljski život.

Dok su svećenička zvanja u posljednjem desetljeću u opadanju – možda odražavajući stalnu kritiku Rima prema svećenicima – američka su sjemeništa postala nova sjedišta za obnovu katolicizma u zemlji. Zvanja za posvećeni život u Sjedinjenim Američkim Državama u porastu su tamo gdje redovničke institucije u potpunosti prihvaćaju evanđelje i žive asketskim načinom života. A katolici laici važan su saveznik evangelicima u pro–life pokretu.

Nadalje, novi naraštaji katoličkih intelektualaca u Sjedinjenim Američkim Državama odbacili su liberalne ideje i prihvatili nauk Koncila kako su ga autoritativno tumačili Ivan Pavao II. i Benedikt XVI., i oni se napose bave preobrazbom kulture za buduće naraštaje. Na terenu, u mikro zajednicama katoličke župe imaju svoje izazove, ali one su ipak ostale institucionalna okosnica života američkih katolika i uključene su u niz inovativnih pastoralnih programa koji nastoje uključiti marginalizirane i nezadovoljne. Weigel se u svome zaključku nada da će mons. Grech čitajući njegovo pismo dobiti sliku američkog katolicizma koja se može naći i u podatcima biskupske faze Sinode u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovdje možete pročitati cijelo pismo.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...