Petak, 26. travnja 2024.

Europski biskupi osuđuju brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu

U izjavi od 14. listopada, pozivajući na mir u Ukrajini, delegati biskupskih konferencija na sastanku Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) pozvali su vlast Ruske Federacije da „odmah zaustavi neprijateljski napad na Ukrajinu“ i „da rade na završetku sukoba“.

U svojoj izjavi biskupi su izrazili „duboku tugu zbog užasne ljudske patnje koja je nanijeta našoj braći i sestrama u Ukrajini i zbog brutalne vojne agresije koju su pokrenule ruske vlasti”.

Prelati su uputili svoje molitve za sve žrtve i njihove obitelji te istaknuli svoju blizinu „milijunima izbjeglica, većinom žena i djece, koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, kao i svima koji pate u Ukrajini i susjednim zemljama zbog ovoga ratnog ludila”.

Uz trenutnu situaciju, biskupi su izrazili duboku zabrinutost „što nedavna vojna djelovanja riskiraju širenje rata na druga područja, s katastrofalnim posljedicama za čovječanstvo“, uz svakodnevne ruske prijetnje u vezi upotrebe nuklearnog oružja i aneksiju četiriju ukrajinskih pokrajina.

Rat u Ukrajini „izravno utječe na nas kao građane Europske unije”, napisali su biskupi, gdje se mnogi nalaze u „sve dramatičnijim ekonomskim poteškoćama zbog energetske krize, rastuće inflacije i rasta troškova života”.

Ponavljajući svoju punu potporu projektu Europske unije i njegovoj temeljnoj viziji, biskupi su zahvalili europskim donositeljima odluka na njihovim neumornim naporima u „pokazivanju solidarnosti s Ukrajinom i u ublažavanju posljedica rata za europske građane“, istovremeno ih potičući da nastave jedinstvo i predanost europskom projektu.

U zaključku izjave prelati su ponovno uputili „snažan apel agresorima da odmah obustave vojne akcije i svim stranama da počnu pregovore za pravedan mir, da rade na rješenju sukoba kojim se poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet Ukrajine“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...