Utorak, 23. travnja 2024.

Francuska obavještajna služba otkriva da društveni mediji promiču islam u školama

S početkom nove školske godine fundamentalističke islamske prijetnje ponovno lebde nad francuskim školama. To prozilazi iz dva uzastopna dopisa koje je izdalo Povjerenstvo za prevenciju delinkvencije i radikalizacije i Francuska obavještajna služba, jedno objavljeno 27. kolovoza, a drugo objavljeno 16. rujna.

Dokumenti koje je objavio BFMTV otkrivaju da određeni broj poruka islamista kruži društvenim mrežama kako bi potaknuli učenike/ice muslimanske vjeroispovijesti da prkose vlastima. Upute su vrlo raznolike i dolaze od anonimnih računa kreiranih na TikToku ili Twitteru te video snimaka utjecajnih muslimanskih imama. Potiču mlade muslimane/ke na nošenje odjeće koja pokazuje vjersku pripadnost u školi i potiču na molitvu za vrijeme nastave jer znaju da će time izazvati sukob između obrazovnog osoblja i učenika.

Što se odijevanja tiče, upute potiču učenice da pronađu načine kako zaobići zabranu nošenja hidžaba u školi. To uključuje nošenje qamisa, odjeće koju nose muškarci, ili abaya, širokih i dugih haljina koje skrivaju gležnjeve.

Islamski influenceri daju konkretne i eksplicitne preporuke za obavljanje molitve u školama. Škole ne bi trebale biti prepreka svakodnevnoj molitvi, te inzistiraju i upućuju muslimanske učenike da iskoriste svaku priliku za molitvu, uključujući i toalete i prazne sobe. Neki poticaji potiču i na izostanak s nastave kako bi se moglo moliti.

U izvještaju Povjerenstva za prevenciju delinkvencije i radikalizacije priznaje se da su „ovi izrazi karakteristični za salafističke strategije s ciljem uvođenja vjerskih običaja i obreda u škole“. Dopis od 16. rujna otkriva da su zahtjevi evoluirali kako bi se prilagodili zakonu. Francuski zakon iz 2004. koji zabranjuje nošenje upadljivih vjerskih simbola u školama uglavnom je bio usmjeren na zabranu nošenja hidžaba. Danas više nije u pitanju samo hidžab, već i odjeća poput abaya i qamisa, koji izvorno nisu izričito vjerski znakovi, ali to u praksi postaju. Slično tome, pojava predugih suknji za djevojčice ili marama otežava školskim vlastima identificiranje prekršitelja zakona.

Izvještaji o stanju u francuskom školstvu proturječe službenom diskursu ministra obrazovanja Papa Ndiayea, koji čini sve kako bi problem islamizacije škola umanjio. U lipnju, prije nego što su ta dva dopisa objavljena, tvrdio je da „nedostaju podatci“ da bi mogao potvrditi fenomen. Početkom rujna ponovio je svoje riječi i pozvao da se „ne može generalizirati“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...