Petak, 26. travnja 2024.

Francuska: Raste broj učenika koji nose muslimansku odjeću u školama

Ministar nacionalnog obrazovanja, Pap Ndiaye, ukazuje na problem nošenja muslimanskih abai od strane djevojčica i qamija od strane dječaka.

Ravnatelji škola čekaju upute vlade o postupanju s učenicima odjevenim u muslimansku odjeću zbog brojnih incidenata u vezi s tim posljednjih mjeseci.

U rujnu je policija uhitila mladića koji je prijetio profesorici u srednjoj školi Simone Weil u Parizu jer je zamolila njegovu sestru da skine pokrivalo za lice tijekom školskog izleta. U lipnju u prestižnoj pariškoj srednjoj školi. U drugoj školi glavni prosvjetni savjetnik posvađao se s jednom učenicom koja je polagala maturu, a koja je odbila skinuti veo. Obitelj studentice prijetila je službenici smrću.

Međuresorno povjerenstvo za prevenciju kriminala i radikalizaciju (CIPDR) objavilo je u internom dopisu da postoji sve veća učestalost radikalizacije među učenicima u školama i na društvenim mrežama. Između prosinca 2021. i ožujka 2022. registrirano je 627 slučajeva nošenja muslimanske nošnje u obrazovnim ustanovama, što je u suprotnosti s francuskim zakonom koji zabranjuje nošenje vjerskih simbola na javnim mjestima.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...