Petak, 26. travnja 2024.

Jesu li u Španjolskoj katoličke škole još uvijek katoličke ili su masonske?

Mnogi roditelji šalju svoju djecu u katoličke škole jer i sami vjeruju da će im pružiti temeljit vjerski odgoj i da se neće promicati protukršćanska ideološka propaganda, napose rodna ideologija. Ali katoličke institucije koje su nekoć bile svjetionik kršćanstva polako odustaju od tog obrazovnog rada i oponašaju sekularne škole po “progresivnim“ idejama (u seksualnosti, ekologiji i ekonomiji).

U Španjolskoj, ljevičarski političari i različiti zakoni i propisi — europski i regionalni — pokušavaju prisiliti katoličke škole da se pridržavaju postulata woke agende. Većina španjolskih katoličkih škola poluprivatne su škole (napola su privatne, napola ih financira država). Ako bi vlada povukla subvencije tim školama, onda bi se one zatvorile.

U nekim slučajevima pritisak vlade nije bio potreban jer su se neke katoličke škole dobrovoljno prilagodile woke ideologiji, nudeći radionice i projekte te posvećujući dijelove nastavnog plana i programa širenju rodne politike i LGBT doktrine.

Isto tako, španjolsko zakonodavstvo zahtijeva od škola — uključujući vjerske škole — podučavanje predmeta kao što je građanski odgoj. Sekularistički nastavni program za ovaj predmet – moralni relativizam i rodnu ideologiju – mogao je biti napisan u francuskoj masonskoj loži. Neke su škole odlučile prilagoditi nastavni program kako bi ponudile kršćanski pogled. Drugi su se odlučili prilagoditi vremenu, učeći studente seksualnoj raznolikosti i relativističkom svjetonazoru koji je nespojiv s katoličkim naukom.

Što se događa s katoličkim školama u Španjolskoj? Sekularizacija redovničkih zajednica ima veze s tim. U Europi jedva da je ostalo redovnika ili časnih sestara koji bi podučavali u tim školama. To je paradoksalno, s obzirom na to da su kulturu i obrazovanje podučavali gotovo isključivo europski redovnici još od srednjeg vijeka.

Potrebno je priznati da ipak postoje katoličke institucije u Španjolskoj koje nastavljaju pružati kvalitetno katoličko obrazovanje, no bilo bi dobro da katoličke škole odbace relativizam našeg vremena i da se bez rezerve posvete istinama katoličke vjere.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...